Haber / Sinop: Herkes Birbirini Suçluyor
13:21 21 February 2013

Milletvekillerinin aralarında olduğu Halkların Demokratik Kongresi (HDK) heyetinin Karadeniz turunun yarıda kesilmesinin ardından, Sinop’ta başlayan olayların sorumlusunun kim olduğu konusunda çelişkili açıklamalar birbirini izliyor. Heyet üyeleri ise hükümeti ve polisi eleştiriyor.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın muhalefet partilerini suçlamasının ardından, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı açıklama yaparak, Sinop Gençlik Platformu’nu (SGP) işaret etti.

SGP Başkanı Aziz Sedat Çavdar ise BBC Türkçe‘ye yaptığı açıklamada, “demokratik haklarını kullanarak afiş astıklarını” söylerken, üyelerinin şiddet olaylarının içinde yer almadığını öne sürdü.

HDK heyeti içinde yer alan Barış ve Demokrasi Partisi İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise CHP’li Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül’e yönelik dünkü suçlaması nedeniyle özür diledi.

SGP Başkanı: Günah keçisi olduk

İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel, Barış ve Demokrasi Partisi İstanbul Milletvekilleri Sebahat Tuncel ve Sırrı Süreyya Önder ile Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü’nün bulunduğu HDK heyetinin önceki gün Sinop Öğretmen Evi’nde saatlerce mahsur kaldığı sırada, SGP’nin imzası bulunan bir afiş sosyal medyada geniş yer buldu.

“Sinop’u terk edin” yazılı afişte şu ifadeler yer alıyordu: “Sinop Gençlik Platformu’nu susturacak 3 şey vardır: Ezan sesi… Saygı duruşu… İstiklal Marşı.”

SGP Başkanı Çavdar, afişi “demokratik haklarını kullanarak” hazırladıklarını belirtirken, HDK heyetinin saatlerce mahsur kalmasına, heyettekilerin araçlarının tahrip edilmesine ve Öğretmen Evi’nin camlarının kırılmasına yol açan olaylarla ilgilerinin olmadığını savunuyor.

Çavdar, olaylar nedeniyle “günah keçisi” ilan edildiklerini söyleyerek, kendisinin “Kürt arkadaşlarının da olduğunu” dile getiriyor.

“İnsanları saatlerce orada tutmak doğru değil. Haddini aşan bir olay. İsteyen herkes Sinop’a gelebilir” diye konuşan Çavdar, “İçimizde AK Parti’li de, CHP’li de, MHP’li de var. Doğulu arkadaşlarımız da var” diyor.

Ancak CHP İl Başkanı Mustafa Acun, Radikal gazetesinde yayınlanan açıklamasında, SGP Başkan Yardımcısı Olcay Kargınoğlu’nu işaret etmeyi sürdürdü: “Sinop Gençlik Platformu diye bir yapılanma var. Olayların içinde de bunlar var. Öğretmen Evi’nin bahçesine pankart da astılar. Platformun Başkan Yardımcısı AKP’nin Boyabat Gençlik Kolu Başkanı Olcay Kargınoğlu. Olaylar bunların öncülüğünde gerçekleşti.”

Kargınoğlu ise Hürriyet gazetesi aracılığıyla, olaylar sırasında Sinop’ta değil, Boyabat’taki işyerinde olduğunu açıkladı.

Kürkçü’den hükümete eleştiri

Diğer yandan, Sinop’un ardından dün Samsun’da da saldırıya uğrayan ve buradaki halk toplantısının ardından Karadeniz turunu erteleyen HDK heyeti, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde basın toplantısı düzenledi.

AA’nın aktardığına göre, Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Başbakan Erdoğan’ın, “milletvekillerinin her ile gitme hakkı olduğu” yönündeki sözlerine gönderme yaparak, “Hak olduğunu söylemek bir şey değil, bunu güvence altına almak mesele. 9 saat bizi Sinop’ta kuşatanlarla haşır neşir olan emniyet örgütüne hiza vermemek onun problemi” dedi.

Sinop ve Samsun’da halkla karşı karşıya gelmediklerini belirten Kürkçü, “gladio ve özel harp kalıntıları” tarafından, “bu kentleri devrimciler, sosyalistler için yaşanmaz kılmak için özel harekat tertiplediğini” öne sürdü.

“PKK’yı Karadeniz’e sokmayacağız palavrasının etrafına insanların dizilmesi” için organizasyon yapıldığını iddia eden Kürkçü, “güvenlik felaketi” nedeniyle İçişleri Bakanı’nı eleştirdi.

Belediye Başkanı’ndan özür dilendi

Dünkü açıklamasında, Sinop’taki olaylar nedeniyle CHP’li Baki Ergül’ü suçlayan Sırrı Süreyya Önder ise, ”Yerel gazete haberi üzerine Belediye Başkanı’nı suçladık ama haberi doğrulatamadık. Sözümüzü geri alıyoruz. Özür diliyoruz” dedi.

İstanbul Bağımsız Milletvekili Tüzel de, Ergül’ü telefonla arayarak görüş alışverişinde bulundu.

Hürriyet’in haberine göre Ergül, karışıklık sebebi olarak, AKP’li Dikmen Belediye Başkanı Hüseyin Yüksek’in sözlerinin kendisininmiş gibi yayınlanmasını gösterdi.

Yüksek ise Cihan Haber Ajansı’na bir açıklama yaparak şöyle dedi: “BDP’li milletvekilleri Sinop’a gelmeden bir gün önce MHP İl Başkanı İsmail Özkan ile buluştuk. Misafir milletvekillerine ve Sinop’a zarar gelmemesi için AK Parti, MHP ve Ülkü Ocakları üyelerinden herhangi bir kişinin provokasyonların içinde bulunmaması, olayların içinde yer almaması ve sağduyuyla hareket edilmesine yönelik görüşme yaptık. Sinop Öğretmen Evi’nde yaşanan hadiseleri çıkaran ve halkı galeyana getirenler, il dışından gelenler ve il içindeki CHP’lilerdir.”

Başbakan Erdoğan, dün partisinin grup toplantısında, Sinop olaylarıyla ilgili olarak “CHP ve MHP’lilerden oluşan grupların provokasyon içinde yer aldığını” öne sürmüştü.

Bu arada, Sinop’taki olaylarla ilgili olarak gözaltına alınan 14 kişi ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı.

bbcturkce

Yorumlar (1)
  1. Dursun Türkoğlu on said:

    Şimdi BDP heyetinin yerine MHP heyeti Şemdliye benzer bir ziyaret yapsa durum nasıl olurdu? Olmayan barışın gezisini yapmak siyasi öngörüsüzlüktür, akılsızlıktır, provakatorluktur vd. Hele bir barış gelsin, karadeniz otoyolu üzerindeki üst geçitlerin isimleri kürdistanda olan asker isimleri çiçek böcek isimleri ile değişsin siz o zaman karadenize kürt kimliği propagandası için gidebilirsiniz. Yoksa ağız dolusu yalanlar söyler, özür diler geri dönersiniz.

HABER / En Çok Okunanlar