Haber / “Elitlerin gözü Kremlin’de: Putin’in halefi olabilmek için yarış şimdiden başladı”
18:52 20 February 2013

“Rusya’da elit kesim Putin’in 2018 yılından sonra da başkanlık koltuğunda kalmasını bekliyor. Ancak her ihtimale karşı başbakanlık yarışı başladı. Çünkü olası bir trajik durumda otomatikman başbakan, başkanın halefi haline gelecek.” Bu yorum, bir önceki raporunda Medvedev’i “kağıt üzerinde lider” olarak gösteren  danışmanlık şirketi “Minçenko Colsulting”ten geldi.

Vedomosti gazetesinin haberine göre şirket raporunda, Rusya’da siyasi elit arasında bir sonraki dönemde başbakanlık koltuğuna oturmak için çekişme başladığını öne sürdü. Henüz Medvedev ve yardımcısı Dmitri Rogozin’in halef olmak için yarışa giriştiği yorumu yapılan raporda, Putin’in kendisinin de önümüzdeki dönemde yeni halef adaylarını ortaya süreceği öngörüldü.
Halef yarışında Medvedev’i geriye düşüren başlıca faktörler olarak “bürokrasiyi sevmemesini” ve “halk desteğinin azalmasını” gösteren şirket, özetle şu yorumlarda bulundu:
“Medvedev’in yitirdiği kaynaklar Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin ile eski Maliye Bakanı Aleksey Kudrin’e geçiyor. Sobyanin’in artıları, enerji ve yakıt şirketlerine, oligarklara ve Ural valilerine yakın olması. Sobyanin’in ekibinin olası planı, 2013-2014 yıllarında erken belediye başkanlığı seçimlerini kazanıp gövde gösterisi yaparak, ardından başbakanlık koltuğuna geçmek olabilir. Krizle mücadele politikası yürütülmesi gerekirse Kudrin de hükümetin başına geçebilir.
“Silovik”lerde kriz yöneticisi olarak Savunma Bakanı Sergey Şoygu öne çıkabilir. Soygu’nun eksileri Boris Yeltsin’in ailesi ile yakın ilişkisi olması ve budist kökenden gelmesi. Bu özelliğinden dolayı ortodoks camiası tarafından hoş karşılanmaz. Rakibi Rogozin çok daha az etkili olmasına karşın, kamuoyuna yönelik politikada başarılı tecrübe sahibi.”
Başbakan Medvedev’in basın sözcüsü Natalya Timakova raporla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Hükümetin istifasını öngören kesimler falcıya benziyor. Hükümetin işleyişini başkan değerlendirir. Kremlin’de en son başkan ve başbakanın katılımıyla yapılan büyük organizasyon, başkan ve başbakanın hedef ve amaçlarındaki birliği ortaya koyuyor” açıklamasını yaptı.
turkrus

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar