Haber / Rusya Meteor Yağmuruyla Sarsıldı
18:51 15 February 2013

Rusya’nın Ural Dağları’nın güneyinde yer alan Çelyabinsk kenti, bu sabah korku dolu saatlere sahne oldu. Kenin hedef olduğu meteor yağmuru birçok amatör kamera tarafından saniye saniye görüntülendi. Patlamanın etkisiyle binaların camları kırılırken, çeşitli şekillerde yaralanan aklaşık bin kişi kişi sağlık kuruluşlarına başvurdu. Çoğunun cam kırıklarından etkilendiği bildirildi. Olay nedeniyle okullar ve çocuk yuvaları tatil edildi. Aralarında çocuklar da olan bazı yaralılar hastanelerde tedavi altına alındı. 500’e yakın bina da hasar gördü.

Moskova’da bin 500 kilometre uzaklıktaki Çelyabinsk’te yerel saatle 09.30’da gökyüzünde beliren meteorlar otomobillerin içindeki ve sokaktaki yerleşimciler tarafından kamerayla görüntülendi.
Göle düştü 
RBK ajansının bildirdiğine göre, meteorun Çelyabinsk’e 79 kilometre mesafedeki Çebarkul Gölü’ne düştüğü belirlendi.
İçişleri Bakanlığı, olayın etkisiyle çeşitli derecelerde yaralanan yaklaşık bin kişinin sağlık kuruluşlarına başvurduğunu açıkladı.
Meteorun düşme anları Yekaterinburg ve Tümen kentlerinden de gözlendi.
Okullar tatil edildi
Yaklaşık bin yaralı içinde 200’ünün çocuk olduğu açıklandı.
İlde çocukların evlerden dışarı çıkarılmaması çağrısı yapıldı. -18 dereceyi bulan hava sıcaklığı da göz önünde bulundurularak ilköğretim okulları ve çocuk yuvaları tatil edildi.

Rogozin: “Uyarmıştım ama gülmüşlerdi”
Bu arada İnterfaks ajansına olayı değerlendiren Başbakan Yardımcısı Dmitri Rogozin, “Dünyaya yaklaşan tehlikeli cisimlere karşı önlem alınması gerektiğini söylemiştim. Bu tür afetlerin yaşanmasını beklemeden önlem alınmalı” dedi.
Rus bilim adamları, meteorun 2-4 metre uzunluğunda olduğunu tahmin ediyor. Olayın, dünyaya 28 bin kilometre kadar yaklaşan 45 metre çapındaki Asteroid 2012 DA” 14 adlı dev göktaşıyla bağlantısı olabileceği üzerinde duruluyor.

turkrus

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar