Haber / Auşev’in Başkanlık Seçimlerine Katılması İçin İmza Toplandı
16:12 14 February 2013

İnguşetya’da, ilk devlet başkanı Ruslan Auşev’in olası başkanlık seçimlerine katılması için on binin üzerinde imza toplandı.

İnguşetya’nın ilk devlet başkanı Ruslan Auşev’in olası başkanlık seçimlerine katılması için bir imza kampanyası düzenleniyor. Girişimin öncüsü Yakub Mestoyev, Ocak ayında başlayan kampanyada şu ana kadar on binin üzerinde imza toplandığını açıkladı. Mestoyev, Ruslan Auşev’in kampanyayı desteklemediğini de kaydediyor.

İnguşetya’nın şu anki başkanı Yunusbek Yevkurov, 31 Ekim 2008’de, dönemin Rusya devlet başkanı Dmitri Medvedev tarafından Murat Zyazikov’un yerine göreve getirilmişti.

 

Auşev’in başkanlık için aday olması yönündeki mesajı hazırlayanlar “Ülkeyi ileri taşıyacak, halkımız için en uygun liderin Ruslan Auşev olduğuna inanıyoruz” ifadesine yer veriliyor. Şu ana kadar mesaja 10 binden fazla kişinin destek verdiğinin kaydeden Mestoyev “Bu olay sadece Auşev’in otoritesini ortaya koymuyor, aynı zamanda halkın seçimden yana olduğunu da gösteriyor” dedi.

 

Mestoyev, inisiyatif grup üyelerinin, Kuzey Kafkasya cumhuriyetleri yönetimlerine başkanlık seçimlerini iptal etme hakkını verecek olan kanun tasarısının imzalamaması yönünde RF Devlet Başkanı Putin’e yapılan başvuruya destek verdiklerini de açıkladı.

 

Haziran 2012’de İnguşetya parlamentosu milletvekilleri, ülke başkanının halk tarafından seçilmesiyle ilgili kanunu kabul etti. Başkanlık seçimlerinin 8 Eylül 2013’de yapılması planlandı.

 

Ancak Duma, federal seçim kanununda yeniden değişiklik yaparak seçimlerin iptal edilmesinin önünü açtı. Son düzenlemeye göre, bölge parlamentoları seçimleri iptal ederek atama usulünü sürdürme yetkisine sahip oldu.

 

Mestoyev “Şu anda doğrudan başkanlık seçimlerinin iptali görüşülüyor. İnguşetya halkının kendi başkanını seçmeye hakkı var. İnguşetya üç defa kendi devlet başkanı, altı defa Rusya devlet başkanını seçti. Seçimlere hazır olmadığımıza dair bahanelerin hiçbir dayanağı yok” dedi.

 

Başkanlık seçimlerinin iptali ile ilgili kanun tasarısına İnguşetya sivil örgütler Koordinasyon Konseyi de karşı çıktı. Koordinasyon Konseyi açıklamasında “Doğrudan halk seçimleri milli güvenlik ve halkın yaşamını tehdit etmez, aksine güvence verir. Bizler, Kuzey Kafkasya cumhuriyetlerine henüz geri verilmiş olan doğrudan halk seçimleri hakkının uydurulmuş bahanelerle iptal edilmesine kesinlikle karşıyız” ifadeleri yer aldı. 

ajanskafkas

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar