Haber / “Soçi’yi Yetiştirme” Olimpiyatı!
16:03 8 February 2013
Soçi’de dün gece düzenlenen görkemli bir törenle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı  Jacques Rogge düğmeye bastı ve 2014 KışlOlimpiyatları için tam 1 yıllık “geri sayım” başladı.
Şu ana kadar Rusya’nın resmen 1.1 trilyon ruble (36.7 milyar dolar) harcadığı, ancak mastaflarının 50 milyar doları bulması beklenen olimpiyat hazırlıklarında skandallar bitmiyor. Son 48 saatini Soçi’de inşaatları denetleyerek geçiren ve  memnun kalmadığını açıkça belli eden Putin, hem kendi  şirketiyle Soçi’de milyarlarca dolarlık iş yapan, hem de olimpiyat komitesinde başkan yardımcılığı yapan en önemli bürokratlardan birini görevden aldı.
Projelerin zamanında yetiştirilememesi ve maliyetlerdeki artışa tepki gösteren Putin, “Kimsenin bir şey aşırmaması için masraflar kararlılıkla denetlensin” dedi.
 Olimpiyat hazırlıklarındaki aksaklıklar nedeniyle Putin’in talimatıylaRusya Olimpiyat Komitesi Başkan Yardımcısı Ahmet Bilalov da görevinden alındı. Bölgedeki tesis inşaat çalışmalarını denetleyen Putin, Bilalov’a ait firmanın olimpiyat projesi bağlamında üzerine aldığı sorumlulukları yerine getirmediği ve “Russki Gorki” isimli tramplen atlama tesisinin inşaat süresini suya düşürdüğü gerekçesiyle eleştirdi. Söz konusu tesisin proje maliyetinin 1,2 milyar rubleden 8 milyar rubleye kadar arttığına da dikkat çekildi.
Cihan’ın haberine göre, konuyla ilgili açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Dmitri Kozak, Bilalov’un aynı zamanda “Kurotı Severnogo Kavkaza (KSK)” isimli devlet şirketi Başkanlığı görevinden de alındığını belirtti. Kozak, “İlgili talimatlar verildi. Bilalov her iki görevinden alınacak. Tesisin inşa edilmesini kendisi istedi, kredi de sağlandı. Böyle bir yükümlülük alınması, aynı zamanda Rusya’nın Uluslararası Olimpiyat Komitesi karşısında yükümlülük aldığı anlamına da geliyor. Yükümlülüklerini yerine getirmeyen insanlar ülkemizin olimpiyat projelerine ve KSK şirketine başkanlık yapamaz.” şeklinde konuştu.
Putin’in denetimi sırasında Başbakan Yardımcısı Kozak, “Russki Gorki” tramplen atlama tesisinin inşaatının Haziran 2011’de sona ermesi gerektiğini belirtti. Söz konusu inşaatın süresinin 2 yıl daha uzatıldığını duyan Putin, sorumlu şirket başkanının ismini sorunca Kozak, “Bilalov” yanıtını verdi. Putin, “Bu nedir böyle? Olimpiyat Komitesi Başkan Yardımcısı inşaatı geriletiyor mu? Aferin! Mükemmel çalışıyorsunuz.” diyerek tepkisini dile getirdi
DÜĞMEYE BASILDI
Soçi’de dün gece Olimpik Park’ta yapılan görkemli törenle geri sayım başladı. 365 gün kalan olimpiyat için hummalı inşaat çalışmaları sürüyor. Uluslararası Ilimpiyat Komitesi Başkanı Jacques Rogge, “Tesislerin zamanında tamamlanacağından kuşkum yok” dedi. Putin ise, “İnşaatların tamamı bitmiş değil. Yapacak çok iş var. Çabalarımızı iki katına çıkarmalıyız” diyerek uyarıda bulundu.
Çok sayıda yolsuzluk iddiasına sahne olan Soçi olimpiyat organizasyonun 50 milyar dolar ile tarihin en pahalı olimpiyatlarından olması bekleniyor.
8.2.2013
turkrus

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar