Haber / Erdoğan: Anayasa Referandumu İçin BDP ile Müşterek Adım Atabiliriz
15:44 8 February 2013

Başbakan Tayyip Erdoğan, yeni anayasa sürecine ilişkin olarak, “Şimdi BDP ile anayasal değişiklik yapmaya sayımız yetmiyor. Ama referandum noktasında anlaşabilirsek onlarla da müşterek adım atabiliriz” dedi. Erdoğan, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın İmralı’ya gitmiş olabileceğini söyledi, “Ondan bilgileri alacağız, nedir, ne değildir. Ona göre temel yaklaşımlarımız var” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Orta Avrupa gezisinin son durağı Slovakya dönüşü Ana uçağında gazetecilere gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Erdoğan’ın, İmralı’yla başlatılan süreç, yeni anayasa, Suriye ve Irak ile ilişkilere dair şunları söyledi:

4. Yargı Paketi: Bu hafta olmazsa bile önümüzdeki hafta arkadaşlar sunum yapacak. Bu sunumu aldıktan sonra artık takvimi belirleyeceğiz. (Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na verilen AK Parti’nin teklifi) Onların tamamı daha önce yaptığımız çalışmanın bir ürünü. Taslakta var. Aksilik olması halinde onlar şüphesiz hazırlığımızın içinde olduğu için onlar aynen gidecek. O zaman tabi grubumuzun teklifi olarak gelecek.

Mart’a kadar süre: O süre tabi başkanın süresi. Ama bizim de düşüncemiz, biz bir tarih belirlemedik ama böyle ilanihaye, sınırsız olmaz. Eğer böyle sınırsız, ilanihaye olursa, o bu işi sulandırmadır. Biz böyle bir şeyi yapmak istemiyoruz anlamına gelir. Yapacaksak takvimi belirleyelim. Uzun vadeli olmaz. Anayasayı değiştirme gücüne sahip olacağımız herhangi bir parti veya partilerle biz bunu parlamentoda yaparız. CHP kabul ederse yapabiliriz, MHP yaparsa kabul edebiliriz. Ama şu andaki görüntü öyle bir sinyal vermiyor.

 

‘BDP ile adım atabiliriz’

 

Bu işi yapanlar zaten üçer kişilik heyetler. Her şeye vukufiyeti olanlar onlar. Biz de Meclis Başkanı da böyle bir davet yapacak olsa diyeceğiz ki zaten siz bu arkadaşlarla yaptınız. Bizimle bir şey yapmanın da bir anlamı yok. Şimdi BDP ile anayasal değişiklik yapmaya sayımız yetmiyor. Ama referandum noktasında anlaşabilirsek onlarla da müşterek adım atabiliriz.

 

‘Yaklaşımımız belli’

 

İmralı’ya gidecek ikinci heyet: Görüşmeye belki MİT Müsteşarım gitmiş olabilir. Ondan bilgileri alacağız, nedir ne değildir. Ona göre de dediğim gibi temel yaklaşımlarımız var. Dağ ile kucaklaşanlara bir kere yol veremeyiz, oraya gidin diyemeyiz. İki, söylemlerinde tabanı kışkırtacak bu tür söylemlere sahip olanlara da sıcak bakmamız mümkün değil. Ama aklı selimin sahip olduğu ve oradan döndükten sonra da verdiği mesajlarla bu çözüm sürecine katkıda bulunabilecek olanlara Adalet Bakanlığımızın bu konuda olumlu yaklaşımı söz konusudur.

t24

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar