Haber / Los Angeles Times’in Yorumu: “İki Rusya…”
17:01 6 February 2013

“İki Rusya var. Biri özgürlükler ve aydınlanma yolunda ilerlerken, diğeri sırtını vatanseverlik ve popülistliğe dayıyor.” Bu yorum Los Angeles Times gazetesine ait. ABD gazetesinde Rusya ile çıkan analizde özetle şu görüşler savunuldu:

“İki Rusya var. Biri özgürlükler ve aydınlanma yolunda ilerlerken, diğeri sırtını vatanseverlik ve popülistliğe dayıyor. İlkinde insanlar yurt dışına çıkabilir, konut alıp satabilir, bankalarda rahatlıkla para tutabilir. İkinci Rusya’da ise iktidar farklı görüşlere karşı baskı uygular, NATO’nun füze kalkanı sistemini tehdit olarak görür ve Sovyetler Birliği’nden eski komşu ülkeler AB’ye karşı ayartılmaya çalışılır.
Birinci Rusya’nın ekonomisi alım gücü paritesi bakımından 2011 yılında dünyada altıncı sıradaydı. Kişi başı düşen milli geliri yaklaşık 20 bin dolar, yani AB ülkesi olan Polonya ve Macaristan gibi ülkelere yakın. Varlıklı Rusyalıların birçoğu yurt dışında ev sahibi ve çocuklarını yurt dışına eğitim almaya gönderiyor. Bazı alanlarda Rusya Batı ile işbirliğine gidiyor. Afganistan’daki NATO güçlerine yük taşınmasına yardım ediyor, İran’a nükleer programı nedeniyle bazı yaptırımları desteklliyor, Uluslararası Uzay İstasyonuna roket gönderiyor. ABD ile stratejik silahlara ilişkin yeni bir anlaşma imzaladı.
İkinci Rusya süper güç ve otoriter olduğu geçmişe dönüyor. Sivil özgürlükler ve hukuk devleti fikirlerine sırt çeviriyor. Sovyetler Birliği bir daha dirilmeyecek, ancak demokratik kuruluşlar saldırıya uğruyor, muhalifler akıl hastanelerine yatırılıyor, politik amaçlar doğrultusunda adaletten sapılıyor. Rusya basın özgürlüğü lsitesinde 178 ülke içinde 142’nci sırada.
Uluslararası arenada Rusya ‘süper güç’ konumunu korumaya çalışıyor. Ancak Beşar Esad rejimini ısrarla desreklemesi Rusya’nın prestijini zedeledi. Komşularının korkması Rusya’yı dostlarından ve müttefiklerinden de mahrum bırakıyor.”
6.2.2013

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar