Haber / Human Rights Watch: Kafkasya’da Cinayetler Cezasız Kalıyor
22:05 2 February 2013

Human Rights Watch (İnsan Hakları İzleme) örgütü 2012 Raporunu yayınladı.

Raporda Kafkasya’da çalışan insan hakları savunucularının yüksek risk altında bulunduğu ve Rusya’da sivil topluma yönelik baskıların çok ciddi boyutlara ulaştığı ifade ediliyor.

 

31 Ocak’ta yayınlanan raporda Rusya’da, insan hakları savunucularını hedef alan cinayetlerin cezasız kalmaya devam ettiği belirtilirken, 2009’da öldürülen insan hakları savunucusu Natalya Estemirova olayının soruşturması hatırlatılıyor. Raporu hazırlayanlarına değerlendirmesine göre, olayla ilgili soruşturma etkin bir şekilde yürütülmedi.

 

Dağıstan’da yayınlanan Çernovik gazetesinin kurucusu olan, insan hakları ihlalleri ve yolsuzluk hakkındaki çalışmalarıyla tanınan Hacimurad Kamalov cinayetinin suçluları da cezalandırılmadı. Kamalov 2011’de öldürülmüştü.

 

Çeçenya yerel güvenlik birimleri tarafından işlenen suçların kurbanlarına hukuki destek veren insan hakları örgütleri Çeçenya mobil grubunun ciddi baskılara maruz kaldığını vurgulayan Human Rights Watch, Kafkasya’da din adamlarının öldürülmesi ve vatandaşların kaçırılması olaylarının devam ettiği, ayrıca direnişçilerin etkiliğini koruduğunu kaydediyor.

 

Raporda Soçi’deki Olimpiyat hazırlıkları çerçevesinde işlenen insan hakları ihlallerine de

dikkat çekiliyor. Yüzlerce vatandaşın yetersiz tazminatlarla evlerinden edildiği, istimlak sürecinin de şeffaf olmadığı belirtiliyor

 

Human Rights Watch’un raporunda ayrıca, 2012’de Rusya’da, postsovyet dönemi sonrası sivil topluma yönelik baskıların en ciddi boyutlara ulaştığı ifade ediliyor. KU/ÖZ/YA

ajanskafkas

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar