Haber / Ukrayna Kırım’ın statüsünü tartışıyor
10:53 23 January 2013

Kırım meclisi yetkilerinin artırılması ve bölgenin serbest ticaret alanı ilan edilmesi için bir kez daha harekete geçti.

Kırım meclisi yarımadanın yetkilerinin genişletilmesi maksadıyla Kiev yetkililerinden talepte bulunmaya hazırlanıyor. Özellikle de ekonomi alanında bölgenin yetkililerinin bağımsız insiyatif alabilmesi için çaba sarfediliyor.

Rus gazetesi Nezavisimaya Gazeta’da yer alan habere göre, Ukrayna eski devlet başkanı Leonid Kuçma döneminde gündeme taşınan yarımadanın “serbest ticari bölgeye dönüştürülmesine” dair teklifler de tekrar gündeme taşındı. Kırım Özerk bölge yönetimi, yetkilerinin genişletilmesine dair taleplerini 2012 yılının yaz aylarındaki Ukrayna meclis seçimlerinden önce de gündeme taşımıştı. Kiev yönetimi ile konuyu tartışan Kırım başbakanı Anatoli Mogilev komisyon kurarak teklifler hazırlamaya başladı. Tekliflerin kabul edilmesi durumunda Ukrayna Anayasa’sının Kırım maddelerinin değiştirilmesi gerekiyordu.

Konu hakkında açıklama yapan Kırım meclisi milletvekili Efim Fiks Kırım Anayasa’sının Ukrayna Anayasa’sı ile eşit tutulması için çalışmaların yapıldığını ifade etti. Böylece Kırım konusunda kabul edilen kararlar konusunda yerel hükümet ile anlaşma sağlama zorunluluğu getirilmiş olacak. Ukrayna meclis seçimlerinden sonra muhalifler toplam meclis sandalyelerin yüzde 40’nı elde etti ve konu gündemden düştü. Muhaliflerin Kırım bölge yönetiminin taleplerini tepki ile karşıladığı bilinmekte. Muhalif Hürriyet Partisi temsilcileri Kırım’ın varolan yetkililerinin alınmasını ve yarımadanın Ukrayna’nın eyaletlerinden birine dönüştürülmesini talep etmekte.

Simferopol bölge uzmanları Ukrayna merkezi yönetiminin kısıtlama taleplerini yerine getirmeyeceğini düşünüyor. Kırım vatandaşlarının yarısının yarımadanın yetkilerinin genişletilmesine destek olunduğu biliniyor. Kiev yönetiminin kamuoyu taleplerini görmezden gelemeyeceği öne sürülüyor.

Siyasi uzmanlar Taras Berezoviç ve Gennadi Balaşov önemli bir bölge gerçeğine dikkat çekti. Uzmanlar Kırım’ın “Donesk grubu” diye tanımlanan iş adamları tarafından yönetildiğini ve bu grubun devlet başkanı Yanukoviç’in yakınlarından oluştuğunun altını çizdi. Onlara göre Kırım özerk bölgesinin yetkilerinin genişletilmesinin bu işadamlarının etkisini güçlendirecek. Uzmanlar Kırım’da serbest ticari bölge kurulması düşüncesini de destekleyerek bu durumda Çin, Türkiye, Kazakistan, Azerbaycan ve Türkmenistan gibi ülkelerin iş adamlarının yanı sıra Ukraynalı zenginlerin bölgeye yatırım yapabileceğini ifade etti.

Dünya Bülteni

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar