Haber / Türkiye ‘’Kısmen özgür’’, Rusya değil
21:43 16 January 2013

Merkezi ABD’de bulunan düşünce kuruluşu Freedom House tarafından açıklanan raporda, Türkiye 2012’de de “kısmen özgür” ülkeler arasında gösterildi. Rusya ise ‘’Özgür değil’’ kategorisinde yer aldı.

Dünyada siyasi haklar ve bireysel özgürlükler ile ilgili yıllık raporunu açıklayan Freedom House, Türkiye’nin bireysel özgürlükler notunu düşürdü.En iyi puanın 1, en kötü puanın ise 7 olduğu derecelendirmede Türkiye’ye 4 puan veren Freedom House, Türkiye’nin siyasi haklar kategorisindeki puanını bu yıl da 3 olarak belirledi.

Türkiye’nin bireysel özgürlükler kategorisindeki puanının düşürülmesine gerekçe olarak; aralarında Kürt aktivistler, gazeteciler, sendika liderleri, öğrenciler ve subayların da bulunduğu binlerce kişinin siyasi nedenli olduğuna inanılan davalarda mahkeme süreci başlamadan gözaltına alınması gösterildi.

Rusya’nın durumu

Freedom House’ın yayınladığı dünya özgürlükler haritası’nda Rusya 5 puanla ‘’Özgür değil’’ kategorisine alındı.

Orta ve doğu Avrupa ve eski Sovyetler Birliği ülkeleri Azerbaycan, Beyaz Rusya, Kazakistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan da ‘’özgür olmayan’’ ülkeler sıralamasına alındı. Bu bölgede bir tek Kırgızistan “Kısmen özgür” kategorisinde yer alabildi.

Freedom House’ın yayınladığı dünya özgürlükler haritası’nda yeşil renkle gösterilen ülkeler “özgür”, sarı renkliler “kısmen özgür”, mor renkliler ise “özgür değil” kategorisinde yer aldı.

gazetem.ru

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar