Haber / Vicdanın milliyeti yok…
13:59 11 January 2013

“Rus çocuğu dövüp çenesini kıran Asyalı göçmen işçi” diye medya tarafından “mimlenen” bir adam… Onun masum olduğunu söyleyip hakkını aramak için sokağa çıkan Rus komşuları… “Göçmen işçinin saldırdığı masum çocuklar”ın okul arkadaşlarını tekme tokat dövdüğü video görüntüleri…

Rusya’da son günlerde medyanın “yargısız infazına” örnek teşkil eden bir olay gündemde…

Medya ilk günden haberi “Rus çocuğun çenesini kıran kötü adam, göçmen işçi” diye vererek önyargıları manşetlere taşıdı. Ama çocukların göçmen işçiyi tahrik etmesi sonucu olayın kazaen meydana geldiğini savunun mahalleli, Özbek göçmen için eylem yaptı, imza topladı…

Ajansların ilk servis ettiği haberlerde olay şöyle verildi:

“Moskova’da İzumskaya Caddesi’nde çocuklar kar topu oynarken, yanlışlıkla ‘Asya kökenli’ bir çöpçüye kar isabet etti. Bunun üzerine sinirlenerek, küreğin sapını çocukların üzerine fırlatan adam 12 yaşındaki bir çocuğun çenesini kırdı. Çocuk hastaneye kaldırıldı.”

Daha sonra şüphelinin, 1977 doğumlu Bahrom Hurramov adlı Özbek vatandaşı olduğu ortaya çıktı. Gözaltına alınan göçmen çöpçü hakkında dava açıldı.

Peki emniyet yetkililerinden edinilen birkaç bilgi eşliğinde hemen “kötü adam” ilan edilen Özbek göçmen kimdi? Nasıl bir yaşam sürüyordu? Olayın aslı neydi?

Vicdan sahibi mahalle sakinleri olmasa bu soruların cevabı belki de hiç ortaya çıkamayacak, bu haber de yabancıların “suç kaynağı” olduğu yönündeki yaygın inanışı pekiştirecekti.

Olayın yaşandığı mahallede oturan Edil Lyalin adlı sağduyulu muhabirin girişimi sonucu, göz göre göre haksızlık yapılmasını içine sindiremeyen mahalle sakinleri örgütlendi, imza toplayarak polise başvurdu.

23 kişinin imzası bulunan dilekçeye göre, suçlamaya maruz kalan Bahrom Hurramov, iki yılı aşkındır eşiyle birlikte, bir apartmanın çöpler için ayrılan odasında yaşıyor, mahalleli tarafından iyi yürekli, yardım sever, nazik biri olarak biliniyordu.

Özbek çöpçü için mahalle sakinleri şunları yazdı:

“Çocuk arabasıyla ya da elinde poşetlerle gördüğü birine hemen yardıma koşan, kendisine rica edilen bir şeyi hemen yerine getiren, sabahtan akşama kadar çalışıp, yerleri pırıl pırıl yapan biri. Bazı çocuklar ise çöpçülere bir şeyler fırlatıp, sürekli hakaret edip, hareket çekiyorlar.

Eşiyle birlikte yaşayan Hurramov’un memleketinde reşit olmayan iki çocuğu var.

Bu kişinin bir çocuğa sebepsiz yere, sadece yanlışlıkla üzerine kar topu geldiği için zarar verebileceğine inanmıyoruz.

Küreğin sapını, özellikle çocuğa zarar vermemek için çıkardı. Yalnızca biz değil, çocuğun yaşıtları da aynı görüşte.

Objektif bir soruşturma için bu bilginin göz önünde bulundurulmasını temenni ediyoruz.”

Mahalle sakinleri çocukların kar ve buz taneleri atarak ve hakaret ederek çöpçüyü kışkırttığını savunuyor.

İnternette dolaşan ve aynı çocukların küfürler savurarak, birbirleriyle kavga ettikleri, arkadaşlarını bilinci kapananan kadar dövdükleriş video görüntüsü de bu iddiayı güçlendiriyor.

Şimdi “mağdur” çocuğun annesi, Özbek işçi hakkında bir şikayeti olmadığını söylüyor ve serbest bırakılmasını istiyor ama ortada bir kamu davası olduğu için işçi hala gözaltında. 35 yaşındaki işçinin 3 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanması söz konusu.

turkrus

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar