Haber / Eski komünistten ‘büyük demokrat’a saygı
15:04 5 January 2013

Fransa’da Cumhurbaşkanı François Hollande’ın yüzde 75 kazanç vergisi getirme planı nedeniyle vatandaşlıktan çıkma kararı alan ünlü oyuncu Gerard Depardieu, Rus vatandaşlığına kabul edilmesinden memnun olduğunu açıkladı. Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kendisini vatandaşlığa kabul eden kararnameyi imzalamasının ardından açık mektup kaleme alan Depardieu’nün ‘Rusya’yı büyük demokrasi’ olarak nitelemesi ve Rus kültürüne ‘aileden yakın olduğunu’ yazması dikkat çekti. Depardieu Rus basınına gönderdiği mektubunda, kendisine ‘sefil’ diyen Fransa Başbakanı Jean-Marc Ayrault’ya da atıf yaptı: “Rusya, Rus halkı, tarihi ve yazarlarını seviyorum. Kültürünüzü ve zekânızı seviyorum. Babam da zamanında komünistti, Moskova Radyosu’nu dinlerdi. Dolayısıyla Rusya, benim kültürümün parçası. Bunları Hollande’a da anlattım. Rusya’nın büyük bir demokrasi olduğunu ve bir Başbakan’ın bir vatandaş için sefil demediği bir ülke olduğunu söyledim. Devlet Başkanınızı çok sevdiğimi ve onun da beni sevdiğini anlattım.” Rusya’nın iyi yaşanabilecek bir ülke olduğunu yazan aktör, ancak çok büyük olan başkent Moskova’yı değil kırsal bölgeleri tercih edeceğini söylerken, Rusça öğreneceğini de ekledi.

Muhalifler Rusya’ya çağırdı 
Mektup sosyal medyada tepkilere yol açtı. Öteki Rusya’nın lideri Eduard Limonov, Depardieu’nün Fransız devriminin liderlerinden Georges Danton’u canlandırdığı 1983 tarihli ‘Danton’ filmine atıf yaparak alay etti. Limonov, Depardieu’ye ‘bu rolü Rusya’da yeniden oynaması’ çağrısı yaptı: “Gerçek bir tarihi rol üstlen. Hey Gerard, cebinde yeni Rus pasaportunla 31 Ocak’ta Moskova’daki Triumfalnia Meydanı’na gel. Anayasa ’nın 31. maddesinde yer alan toplantı özgürlüğünü savunan Ruslar, her ayın 31’inde saat 18.00’de meydanda toplanıyor. Seni bekliyoruz.”
Moskova’nın Sesi’ne ait sitede yazan gazeteci Anton Orekh da, Depardieu’nün ‘Putin’in Rusyası’nı ‘büyük demokrasi’ olarak nitelemesinin ‘asla unutulmayacağını’ belirtip aktörün emekliliğini hayal etti: “Depardieu’ye markette arabasını iterken, bir poliklinikte ya da bir sosyal güvenlik merkezinde kan testi için sıraya girerken rastlayacağız.” Orekh, Depardieu’yü ‘anavatanından daha çok parayı sevmekle’ eleştirirken, Moskova’yı da eleştirdi: “Haydi çok parası olan ve kendi ülkesine vergi ödemek istemeyen herkese Rus pasaportu verelim.” Radyonun yayın yönetmeni Aleksi Venediktov ise Putin’in, ABD ’lilerin Rus çocuklarını evlat edinmesini yasaklamasına atıfla eleştiride bulundu: “Depardieu’ye vatandaşlık vermek sağlam bir halkla ilişkiler çalışması ancak evlatlık yasağı, Rusya’nın dünyadaki imajı açısından daha etkili. Depardieu hamlesi bunu dengeleyemez.”
Fransız basını da Depardieu ile alay etme fırsatını kaçırmayıp ünlü aktörün ‘işadamı kimliğine ve despot rejimlerle ilişkilerine’ dikkat çekti. Le Figaro, Depardieu’nün ‘eski Sovyet topraklarıyla ilişkilerini’ hatırlattı. Depardieu’nün doğum günü partisine katıldığı Çeçen lideri Ramzan Kadirov’dan da ‘ülkemize gel daveti’ aldığı ve Özbek lider İslam Kerimov’un adı yolsuzluklara karışan kızı Gülnara ile düet yaptığı anımsatıldı. Ermeni havayolları ile Kazak oligarkların bankalarının reklamlarında oynayan, Azeri mutfağının tanıtımına dair halkla ilişkiler kampanyasında yer alan aktörün, Kazakistan’daki Avrasya Film Festivali’ne katılımı karşılığında da 100 bin dolar aldığı belirtildi. Yaşananları ‘çirkin maskaralık’ olarak niteleyen Le Figaro, Paris’i de eleştirdi: ‘Yüzde 75 vergi, bir fiyasko.’

Bardot: Filler ölürse giderim 
Film yıldızı ve hayvan hakları aktivisti Brigitte Bardot da ötenazi yapılması planlanan hayvanat bahçesindeki 2 filin öldürülmesi halinde Depardieu’nün izinden gidip Rus vatandaşlığına geçeceğini söyledi.

Radikal
Yorumlar (1)
  1. achba on said:

    İki sene yaşarsa o ”büyük demokrasinin” içinde dininin kıymetini çok iyi anlar…..

HABER / En Çok Okunanlar