Haber / Stalin, ABD Büyükelçiliği’ni dinlemek için çocukları kullanmış
18:31 25 December 2012

Sovyetler Birliği liderlerinden Jozef Stalin’in ABD Moskova Büyükelçiliği’ni çocukların yardımıyla dinlediği ortaya çıktı. Sovyet çocuklarının 1947’de Amerikan elçisine hediye ettiği tahta armanın bir dinlenme cihazı olduğu 8 yıl sonra ortaya çıktı. Komsomolskaya Pravda gazetesi Stalin’in çocukları kullanarak Amerikan büyükelçiliğini 8 yıl boyunca dinlemesini haberleştirdi.

Sovyet gizli servisi KGB’nin doğuşunun yıldönümü vesilesiyle Rus basını, efsanevi Sovyet ajanı Vadim Gonçarov’un hayatını anlattı. Habere göre, Gonçarov, Stalin’in talimatıyla ABD elçiliğinini dinlenmek için elektronik bir operasyon hazırladı.

Operasyonda Sovyet ilkokul öğrencilerinden yararlanması kararlaştırıldı. Haberde, “9 Şubat 1945’de Kırım’daki Artek uluslar arası öğrenci kampınının açılışı vesilesiyle dönemin ABD Moskova Büyükelçisi A. Harriman, bölgeye gelerek Sovyet çocuklarını ziyaret etti. Ziyaret sırasında öğrenciler, Amerikan elçisine çok değerli ağaç türlerinden yapılmış bir ABD arma resimli hediye de armağan etti.” bilgisi yer aldı. KGB’nin çocukların aracılığıyla armağan ettiği tahta eşyanın aslında Zlatoust isimli gizli dinlenme cihazı olduğu belirtiliyor.

Moskova’ya dönen ABD’li diplomatın, hediyeyi kendi makam odasına astığı ve 4 elçi değişmesine rağmen 8 yıl boyunca duvarda asılı kaldığı belirtildi. Elçiliği yıllarca başarılı şekilde dinleyen Kremlin’in kilit konularda Washington’la ilgili daha fazla gizli bilgilere sahip olması Amerikan tarafının kuşkularına yol açtı.

Haberde, “ABD gizli servisi CIA, Moskova’daki elçiliğe elektronik uzman ve cihazlar sevketti. Aynı anda kasıtlı olarak elçilik yazışmalarını artırdı. Operasyon şefi Gonçarov da dinlenme cihazının daha aktif hale getirince CIA’nın elekrtonik cihazları, elçinin odasındaki hediyelik tahtanın içinde cihazı bulmayı başardı…” denildi.

1960 yılına kadar konuyla ilgili susmayı tercih eden Washington, söz konusu tarihte Birleşmiş Milletler (BM) kürsüsünde Sovyetler’in casusluk faaliyetlerini kanıtlamak amacıyla dinlenme cihazını tüm kamuoyuna gösterdiği belirtildi. Şu anda cihazın CIA’nın muzesinde bulunduğu da ifade edildi.

Habere göre, KGB ajanı Gonçarov, Sovyet otellerinde kalan bazı Batılı ve üst düzey yabancı konukları da dinlemeyi başarmıştı.

 

Fuad Seferov, Moskova, Cihan
www.haberrus.com

 

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar