21 May 2014
Ankara Çerkes Derneği: 21 Mayıs’ta Rusya Büyükelçiliği önünde Adalet için Haykıracağız!
13:41 19 May 2014

Ankara Çerkes Derneği tarafından 21 Mayıs 2014 Çarşamba günü saat 17.00’da Ankara Rusya Büyükelçiliği önünde  eylem gerçekleştirilecek. “21 Mayıs’ta Rusya Büyükelçiliği önünde Adalet için Haykıracağız!” mottosuyla kamuoyuna duyurulan eylemin çağrı metni şu şekilde;

21 Mayıs 1864’te

Rus Çarlığı’nın Kafkasya ordusu Başkumandanı Prens Mihail Romanov, tam olarak 2014 Soçi Kış Olimpiyatlarının oynandığı Olimpiyat köyünün inşa edildiği yer olan Gubaada bölgesinde, Rus tören alayına hitaben Kafkas harekatının tamamlandığını söyledikten sonra bir askeri geçit resmi düzenlendi. Ardından da bir ziyafet verildi. Prens Mihail Romanov, Ahçipsi askeri kampından, II.Aleksandr’a çektiği bir telgrafla Kafkasya harekatında zafere ulaştıklarını ileterek Çar’a tebriklerini sundu.

1700’lü yıllarda nüfusları birkaç milyon olarak tahmin edilen Çerkeslerin sayısı 1864’ten sonra on binlerle ifade edilecek kadar azaldı. Yarım milyondan fazla insan Rus orduları tarafından katledildi. Bir milyondan fazlası sürgüne gönderildi, sürgün yolunda ve yerleştikleri yerlerde yüz binlercesi yaşamını yitirdi.

21 Mayıs 1864’ten 150 yıl sonra;

Azınlık olarak yaşadıkları kendi anavatanlarında dilleri yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Suriye’de devam eden kirli savaşta mağdur olan Çerkeslerden dahi vize talep ediliyor, insanlarımız sudan sebeplerle sınır dışı ediliyor. Kafkasya’da her yıl sayısız insan hakları ihlalleri yaşanıyor, gazeteciler, insan hakları savunucuları katlediliyor. Çarlık Rusyası tarafından yapılan soykırım Rusya Federasyonu tarafından unutturulmak isteniyor.

Bu yüzden 21 Mayıs 2014’te;

Soykırımın 150. yılında Rusya Federasyonu Büyükelçiliği önünde olacağız ve soykırımın failine karşı bir kez daha adaleti haykıracağız.

_________________________________

21 Mayıs 2014 Çarşamba

Saat: 17.00

Rusya Federasyonu Büyükelçiliği önü

Aziziye Mah. Karyağdı Sokak No: 6

Comments are closed.