10 Mar 2014
“Karma Resim ve Oyma İşleri” Sergisi: UMUDUN İZLERİ
15:54 25 February 2014

19.Yüzyıl Rus-Çerkes savaşlarının sona erişinin 150.  yılı nedeniyle düzenlenen, “UMUDUN İZLERİ” adını taşıyan, Adiğe Cumhuriyeti’nde yaşayan ressamlar Kat Tevuçoj,Umar Sultan,Bırsır Abdullah,Petuvaş Feliks,Lovpaçe Nurbiy ve Huvaj Ramazan ‘ın eserlerinden oluşan Karma Resim Sergisi 10 Mart günü saat 18.00 de Güneş Sigorta Sanat Galerisinde açılıyor.Sergi 10 Nisan tarihine kadar devam edecek.

Ressamlarla ilgili kısa bilgiler

ADRES: Büyükdere cad. No:110

Esentepe – ŞİŞLİ

Ressamlarla ilgili kısa bilgiler

Sultan Umarov’un (özellikle guaşla yaptığı) peyzajlarda dorukların yüceliği, güz dağlarının alacalı renkleri, dağ eteklerinin sabah ve akşam manzaralarının ahenk ve felsefe bakımından inceliği göz alıcıdır. Dışarıdan bakınca canlı, bazen dekoratif görünen romantizmin gerisindeyse ciddi bir sosyal-tarihî içerik saklıdır. Böylece “lirik” bir ressam olan Sultan Umarov, resmini izleyenleri canlı, zarif ve ince renkleriyle cezp ederken, karşılarına derin tarihî-politik arka fonu çıkararak halkın geçmişinin trajik sayfalarında gezinmeye çağırır.

Rusya halk sanatçısı Kat Teuçej‘in eserleri, özgün tarzları, konuları, felsefeleri ve sembolleriyle bir bütün oluşturur. Hür ve coşkun bir fırçadan çıkan eserlerde manevi ve tabii güzellik inandırıcı bir üslupla işlenir.

Bersirov’un eserlerinde eşit ağırlıkta iki merkez mevcuttur – tarihsellik ve folklora meyil. Her ikisi de zarif bir romantizm vurgusuyla zenginleşir. Eserlerinde sadece geçmişi aktarmayı değil, onu felsefi bir süzgeçten geçirerek, bugünün ve geleceğin harcına katmayı hedefler. Birçok çalışmasında, kronolojik ve uzamsal açıdan birbiriyle bağlantılı olayları anlatırken, Adige kültürünün eski medeniyetlerle bağını vurgulayan detaylara da yer vermeyi ihmal etmez. 

Nurbiy Lovpaçe‘nin resimleri ulusal resim geleneğinin izlerini taşır; katı akademik ölçülerden bağımsız, çok renkliliği esas alan, derin bir ifade gücü ve dinamizme sahip, kült sembollerle ve gizli yazılarla bezeli bir resimdir onunki.

 

Feliks Petuvaş 1948 yılında Adigey’de doğdu. Dedesi, dedesinin babası ve onun babası kuyumcu ve silah yapımcısıydı, annesi terziydi. Çocukluğunda duvarları ve kitapları tuval niyetine kullanarak çok resimler yaptı. Oğlunun parlak yeteneğini fark eden babası, onu resim eğitimine yönlendirdi. Böylece Feliks, Surikov Devlet Sanat Enstitüsüne bağlı Moskova Sanat Ortaokuluna başladı. Sonrasında eğitiminiMoskova Sanat-Sanayi Yüksek Okulunda sürdürdü.

HUVAJEV Ramazan: 1960 yılında Adıgey’in Hatujukay köyünde doğdu.Adıgey Pedagoji Yüksek Okulu sanatsal grafik bölümünü 1980 yılında bitirdi.2000 yılından itibaren Rusya Ressamlar Birliği üyesi olan sanatçı,Rusya geneli ve Cumhuriyette bir çok sergide yer aldı.

Ramazan Huvajev’in sanatını özel kılan yönü,Adiğe geleneklerine ve tarihine verdiği değerdir.Çocukluğundan itibaren kendisini çevreleyen;yakınlarını,köylülerini,farz nehrini tutkuyla sever ve bu değerlerin içinde saklı olan küçük hikayeler,imgeler sanatçının ellerinde şekil kazanır.

Sanatçı,aile armaları ve geleneksel Adiğe sembolleri ile süslediği dekoratif tabaklarıyla ün salmıştır.Bu teknik yardımıyla sanatçı farklı yöntemler dener,ağaca hayat kazandırır.

Ramazan Huvajev,sanatında kullandığı orjinal metodları her geçen gün geliştirmiş,hayranları ile arasında farklı diyaloglar kurmayı başarmıştır.

Sanatçını eserleri,Adiğe Cumhuriyeti Doğu Halkları Müzesi,Adiğe Cumhuriyeti Milli Müzesi ve Adiğe Cumhuriyeti sanat galerisinde ve de özel kolleksiyonlar arasında yer almaktadır.

Comments are closed.