5 Oca 2014
Şamil Vakfı’nda yılın ilk kahvaltısı
14:52 3 January 2014

Her ay gerçekleştirdiği kahvaltı ve sohbet programlarına 2014 yılında da devam etmeyi planlayan Şamil Eğitim ve Kültür Vakfı bu yılın ilk kahvaltısını 5 Ocak 2014 Pazar günü gerçekleştiriyor.

Kahvaltı sonrası “Nalçik’te Işığı Aramak” konulu bir de söyleşi gerçekleştirilecek. Fotoğraf Sanatçısı ve Mimar Sinan Üniversitesi Fatoğraf Enstitüsü Kurucusu Ersin Alok’un konuk olacağı etkinlik 11.00’da Vakıf salonunda başlayacak.

Not:( Kahvaltı giriş bedeli 18,00 YTL. dır.Öğrenci belgesi ile gelen gençlerimizden 7,00 YTL. alınmaktadır. )

Adres: Bahariye Cad. Yeğiner Sitesi. Kafkas Pasajı. A Blok. No: 37 / 70 – 71. Kadıköy – İSTANBUL.

Tel: (0216) 336 55 24. Faks: (0216) 346 55 29. E-posta: [email protected]

 

ERSİN ALOK KİMDİR? 

1937 yılında doğan Ersin Alok, Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü ile I.I.T.I Akademisi Ticaret ve Gazetecilik Bölümlerini bitirdi.

Mimar Sinan Üniversitesi Fotoğraf Enstitüsü’nün kuruluşunu yaptı.

Sanat uğraşısına resimle başlayan Alok, ilk sergisini 1953 yılında Ankara Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Salonlarında açtı. Doğa ile olan ilişkileri, dağcılık ve su altı çalışmaları onun için “yaşamının tadı oldu” denebilir. 1953’te dağcılığa başlayan Alok’un yurtiçinde 189 çıkışı vardır. Sualtı çalışmalarına 1955’lerde başlayan Ersin Alok dünyanın çeşitli yerlerinde derin su dalışları yaparak fotoğraflar çekti. Türkiye’de ilk Kızıldeniz dalışını gerçekleştirenlerdendir (1977) Bu konuda pek çok konferans ve sergiyi de gerçekleştirdi.

Ayrıca, Güney Amerika, Amazonlarda yaptığı araştırı gezisi, doğal hayatın bütünlüğü ve kaybolan doğal yaşamdaki hayvan türlerinin fotografik çalışmalarının yapılmasına vesile oldu. Türkiye’de Milli Parkların kurulmasında ilk çalışmaları yaparak, bunlarla ilgili fotografik belgeleri saptadı.

1967 yılında profesyonel olarak fotoğrafa başladı ve V. Paris Bienali’nde “Absurd” anlatımı içinde Birincilik Ödülü aldı.

(1967’de Paris’de Fotoğraf ilk defa sanat eseri olarak kabul edildi.) Arkasından Roma, Brüksel, Sofya, Varşova ve ABD Berkley birincilikleri geldi.

1989’da Dünya Fotoğrafçıları Birliği, Helsinki’de Alok’a Asya’yı temsil etme hakkını vererek, DOĞA temalı, Panoramik Üçgen Sergisini üç sanatçı ile açtı.

2005 yılında Dünya Kardeşlik Ödülü Alok’a verildi.

2006 yılında ise, Uluslararası AFAD Fotoğraf Ödülü de Alok’un oldu.

2008’de Türkiye Bilimsel Fotoğraf Ödülü’nün de sahibi oldu.

268 kişisel serginin sahibi olan Alok’un, ayrıca 93 kişisel yurtdışı sergisi vardır.

2005‘ deki New-York sergisi ‘’ İçimdeki Sen ‘’ ile biçim ve palette yeni denemeler olarak izleyicilere sunuldu.

Ersin Alok, 1967’den bu güne, Türkiye ve Dünyanın pek çok yerinden çektiği büyük formatlı görsellerden oluşturduğu

7.5 milyon dia ve bugün digital ortama taşınmış bir arşivle Orta Doğu’nun sayılı Dia Banklarındandır.

Ses kayıtları konusunda yaptığı çalışmalarla, Ses Arşivi oluşturarak, Dokümanter Ses Bankasının da kurucusudur.

Alok’un bugüne dek 45 kitabı yayınlandı.

“Hellenistic Architecture in Asia Minor” Academy Editions tarafından yayınlandı, 1992 Kendisinin keşfi olan Doğu Anadolu Kaya üstü resimleri yaklaşık olarak 10.000’in üstündedir. Bu konu ile ilgili yurtiçi ve yurtdışında konferanslar verdi ve iki kitap neşretti. Bunlardan biri, Resimlerin Psikoanalitik açıklamaları ile ilgili olarak yapılmış dünyadaki ilk eserdir. Bu konuyla ilgili yeni çalışması (2007) Tanrı Dağları’ndaki (Çin) Tamgali Kaya üstü resimleridir. Ayrıca “Anadolu Sinagogları” isimli eseri de kendi konusundaki ilklerdendir.

Alok, 2000’i aşkın araştırı konferansları verdi. Bugüne kadar Yeni Zelanda ve Güney Kutbu dışında her yerde Prehistorik ve Antropolojik araştırmalar yaptı.

Paylaşmanın, tek varoluşçuluk olduğuna inanır. Görselliğin mutlaka paylaşılması gereğini savunur. Gerçek; onun için yöreseldir. “- Dünyanın bütün katmanlarında gerçeğin kendisi, Ora’nın doğrusudur.” der. Son araştırması Himalaya’larda ve Hindu & Budist mabetlerınde “Yaşamın Paylaşılması ve Seksüel Davranışlar” konusunda oldu. Alok, Endüstri Fotoğrafçılığı konusunda önemli çalışmalar yaptı. Broşür, Pankart, Kitapçık ve Fuar Sergileri hazırladı. Arkeolojik ve Mimari Fotoğraf çekimi konusunda gerçekleştirdiği buluşlarıyla da ünlüdür. Fotoğrafta renk, kontraslığın kontrolü, mavinin kuvvetlendirilmesi v.b. gibi konularda keşifleri vardır. 1986 yılında Türkiye’de, ilk olarak 360 derecelik görüşle, eksiz olarak fotoğraf çekimini gerçekleştirdi.

Halen digital fotoğrafın, fotoğraf özellikleri konusunda çalışmalar yapmaktadır. Bu araştırılar için de bir laboratuvar kurmuştur.

2013 yılı Ocak ayı kahvaltısında da Bır fotoğraf sanatçısının gözünden Abhazyaya konulu çalışması ıle konuğumuz olmuştur.

Comments are closed.