29 Ara 2012
Ana Dilim Nerede
20:24 25 December 2012

Ana dilinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu öğrenen ihtiyar Mustafa, çocuklarına öğretemediği bu dilin unutulmaya terkedilmesinden kendisini sorumlu tutar. Geçirdiği rahatsızlık nedeniyle dinlenmesi gerektiği bu dönemde, hayatının sonuna geldiği düşüncesiyle yeniden yüzleşmek zorunda kalırken, hafızasında kaldığı kadarıyla yitip giden dilini kaydetmeye karar verir. Hayat; büyük kentte bir apartman dairesi kadar küçülür, kabustan uyanıp da bir bardak su içemediğimiz anlar kadar uzar.

“Ana Dilim Nerede”: Yakın zamanda öleceğini düşünen bir ihtiyarın, ana dilinin kaybolmaya yüz tutmasından duyduğu çaresizlik karşısında, kendi çözümünü umutla üretme çabasını aktaran; evde dahi kendi dilinde konuşmanın yasak olduğu yıllardan sonra, artık saklanamayacak olan ‘ana dil’ gerçeği ve Türkiye’de, resmi politikaların yarattığı kültürel travmanın orta sınıf bir aile üzerindeki etkilerini konu alan, kimi insanlık durumlarının kara mizahın sınırlarında anlatıldığı, gerçek mekan ve kendilerini oynayan gerçek karakterlerle canlandırıldığı bir yabancılaşma ve yalnızlaşma hikayesi…

29 Aralık Cumartesi günü saat :19.00’da  Depo’da izleyiciyle buluşacak olan belgesel ücretsiz olarak izlenebilecek.

DEPO / Tütün Deposu Lüleci Hendek Caddesi No.12

Tophane 34425 İstanbul

http://www.documentarist.org/saturdox/saturdox_4/saturdox_mail29aralik.html

Yorumlar (1)
  1. Birgül Asena on said:

    Filmi izledim. Sinema açısından yorumlamayı uzmanlarına bırakıyorum. Hikaye ise birçoğumuzun evlerinde yaşananlara çok benziyor. Filmin ardından yapılan sohbette Gürcüler, Kürtler ve Çerkesler olarak – kendi adıma şaşkınlıkla – bu farkındalığı yaşadık.

    Birgül Asena