Haber / Abhazya, Zafer Bayramı’nı kutladı
11:54 2 October 2017

Abhazya’da Zafer Bayramı’nın 24. yıl dönümü törenlerle kutlandı.

1992-1993 yıllarında Abhazya ile Gürcistan arasında yaşanan savaş, 30 Eylül 1993’te Abhazya’nın zaferi ile sonuçlanmıştı. Abhazya’da zaferin 24. yıl dönümü tüm şehirlerde törenlerle kutlandı. Başkent Sohum’daki törenler her yıl olduğu gibi bu yıl da yine renkli geçti. Sabahsaatlerinde başlayan törenlere Abhazya Devlet Başkanı Raul Hacımba, Abhazya Başbakanı Beslan Bartsist, bakanlar ve milletvekilleri, Abhazya halkı, dünyanın farklı ülkelerinde bulunan Çerkes ve Abhaz halklarını temsilen temsilciler katıldı. Törene  bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya (Alanya) Devlet Başkanı Anatoliy Bibilov, Rusya Federsyonu’nun Abhazya Büyükelçisi Semen Grigoryev, Venezuella, Nikaragua, Nauru ve Dağlık Karabağ ülkelerinin temsilci ve bürokratları da katıldı. İlk olarak devlet başkanları ve ülke temsilcileri birlikte Abhazya’nın kurucu devlet başkanı Viladislav Ardzınba’nın mezarı ziyaret edildi. Ardından Sohum’daki şehitlik ziyaret edildi. Şehitliğe çiçekler koyan protokol üyeleri ve halk, şehitler anısına saygı duruşunda bulundu.

Abhazya Ordusu’na bağlı askeri birimlerin yanı sıra Rusya’nın güney askeri birliklerinden oluşan taburlar Sohum’da geçit töreni gerçekleştirdi. Halk tarafından da izlenen törenlerde askeri birlikler büyük ilgi çekti. Askeri yürüyüşün ardından ise savaşta yakınlarını kaybeden aileler, şehit olan yakınlarının fotoğraflarıyla yürüyüş gerçekleştirdi. Abhazya Devlet Başkanı Raul Hacımba, yürüyüşte en ön safta yer aldı.

Çerkes ve Abhaz nüfusunun en yoğun olduğu ülkelerden olan Türkiye’den de törenlere Abhaz Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Ahmet Ceylan ve yöneticiler, Kafkas Dernekleri Federasyonu Başkan Yardımcısı Erol Taymaz ile yöneticiler ve çok sayıda Abhaz ve Çerkes yurttaşı katıldı. Gerçekleşen törenlerin en dikkat çeken noktalarından biri de Suriye’nin resmi düzeyde törenlerde temsil edilmesi oldu. Son dönemlerde Suriye ve Abhazya arasındaki yakınlaşma resmi düzeyde de devam etti. Törenlere Suriye Halk Komitesi yöneticileri tam kadro katıldı.

Kaynak: milliyet.com.tr

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar