Haber / Rusya’da Alternatif Görüşlere Hoşgörü Giderek Azalıyor
13:30 29 April 2016

Bugün, Moskova’da bulunan “Sinematografi Binasında” her yıl düzenlenen “Rusya Tarihi – 20. Yüzyıl” adlı öğrenciler arası yazma yarışmasının ödül töreni, Kremlin yanlısı protestocular tarafından saldırıya uğradı. Saldırganlar yarışmanın galibi lise öğrencilerine yumurta ve yeşil renkli antiseptik solüsyonlar fırlattı. Üzerine parlak yeşil renkli sıvının bulaştığı kişiler arasında ünlü Rus romancı ve yarışmanın jüri başkanı Ludmilla Ulitskaya da yer aldı.

Söz konusu yarışma önemli bir sivil toplum kuruluşu olan Memorial tarafından, her yıl 14-18 yaş öğrenciler için düzenleniyor. Yarışmanın amacı ise “gençleri geçen yüzyılın tarihiyle ilgili bağımsız araştırmalar yapmaya teşvik etmek ve ülke tarihinin temelini oluşturan sıradan halkın geleceğine ve yaşamlarına olan ilgilerini arttırmak.”

Protestocuların büyük bölümü, üzerlerinde Rusya’nın Kırım’daki faaliyetlerini destekleyenler arasında yaygın bir simge olan siyah-turuncu kurdeleler taşıyordu. Milliyetçi şarkılar eşliğinde kırmızı bayraklar sallayan protestocular yarışmaya katılanları “milli hainler” ve başka aşağılayıcı ve onur kırıcı sözlerle yaftalarken “Size bizim tarihimizi yazdırmayacağız” sözleriyle bağırdılar. Olaylar devam ederken polisin de fiziksel şiddet uygulayanlara karşı oldukça hoşgörülü olduğu görüldü.

Rusya’da, ülkenin yakın dönem tarihiyle ilgili “resmi çizginin” dışındaki alternatif görüşlere karşı resmi makamlar tarafından gittikçe daha az tolerans gösteriliyor ve bu alternatif görüşleri açıkça dile getirenler, hakaretten fiziksel saldırıya kadar değişen şekillerde, giderek daha fazla saldırıya uğruyor.  Çocuklar da bu saldırılardan muaf değil. Bugün Sinematografi Binası’nda gerçekleşen bu saldırı ve benzerleri halka ürkütücü ve açık bir mesaj vermeyi amaçlıyor: “başınıza bir şey gelmesini istemiyorsanız sessiz olun, aktivizme bulaşmayın, sivil toplum gruplarından uzak durun, hükümetçe onaylanmayan yorum ve fikirlerin peşinde koşmayın.”

Kaynak: Human Rights Watch

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar