Haber / Rusya’da eski polis şefi İnsan Hakları Ombudsmanı seçildi
1:18 27 April 2016

Rusya parlamentosu Cuma günü ülkenin yeni insan hakları ombudsmanını seçti. Eski bir polis şefi olan yeni ombudsman muhalefet tarafından tepkiyle karşılandı.

Yeni ombudsman Tatyana N. Moskalkova, yirmi yıldan uzun süre polis teşkilatında çalıştıktan sonra yüksek rütbeler aldı. 2007 yılında emekli olduktan sonra “Just Russia (Adil Rusya)” partisinin bir üyesi olarak Duma’ya seçildi. Rusya’da 1993 yılında getirilen ombudsmanlık görevini ilk olarak insan hakları aktivizmi konusunda hiçbir tecrübesi olmamasının yanı sıra eski bir polis şefi olan birisinin yürütecek olması insan hakları savunucuları tarafından şüpheyle karşılanıyor.

Moskalkova’nın üyesi olduğu “Adil Rusya” partisi hali hazırda 450 sandalyeli Duma’nın 64’ünü elinde tutuyor. Parti 2006 yılında Russian Party of Life (Rusya Hayat Partisi) ve Party of Pensioners (Emekliler Partisi)’nin aşırı sağcı Rodina (Anavatan)’ya katılımıyla kuruldu. Rusya Federasyonu Komünist Partisi, sol bir parti olduğu iddiasıyla siyaset yapan partinin Kremlin tarafından ülkedeki sol oyları bölmek amacıyla kurdurulduğunu iddia ediyor.

Seçin sonuçlarıyla ilgili kötümser bir yaklaşım sergileyen İnsan Hakları Hareketi başkanı Lev Ponomaryov, yeni ombudsmanın arka planına bakıldığında nasıl iletişim kuracaklarını anlamadığını ifade ediyor.

Kendisiyle ilgili seçimin milletvekillerini hayal kırıklığına uğratmayacağı söyleyen Moskalkova ise seçim öncesinde kendisine yönelik şüphelerle ilgili konuşurken şunları söylemişti:

“Bugün, insan hakları meselesi Barılı ve Amerikalı yapılar tarafından Rusya’yı istikrarsızlaştırmak ve Rusya üzerinde baskı yaratmak, maniple etmek ve şantaj yapmak için kullanılıyor. Kırım ve Ukrayna ile ilgili ne kadar çok yalan olduğunu biliyoruz ve bizim her bir insanımız gibi Rusya’daki bütün değerler sistemini de korumamız çok önemli.”

Kremlin sözcüsü Dmitri S. Peskov gazetecilere verdiği demeçte Moskalkova’nın Kremlin yönetimi tarafından da desteklendiğini ifade etti.

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar