Haber / İngiltere Başbakanı Cameron, “Bu, devlet desteğiyle işlenmiş bir cinayettir”
23:43 22 January 2016

İngiltere’de bağımsız soruşturma komisyonu, Rusya Devlet Başkanı Putin’in, eski KGB ajanı Alexander Litvinenko’nun Londra’da öldürülmesini “muhtemelen onayladığı” sonucuna vardı. İngiltere Başbakanı Cameron, “Bu devlet desteğiyle işlenmiş bir cinayettir” tepkisini gösterdi.

Eski KGB ajanı Alexander Litvinenko’nun ölümüyle ilgili soruşturmayı yürüten İngiltere’deki bağımsız komisyonun başkanı Sir Robert Owen, konuyla ilgili raporu yayımladı. Raporda, Londra’da bir otelde iki eski Rus arkadaşı Dimitri Kovtun ve Andrei Lugovoy ile çay içtikten sonra Polonyum-210 maddesinden zehirlenerek 43 yaşında hayatını kaybeden Litvinenko’nun, bu maddeyi kazara veya intihar amacıyla içmiş olma ihtimâlinin dikkatlice incelendiği kaydedildi.

Ancak Lugovoy’un eski bir KGB ajanı, Kovtun’un da eski asker olduğuna dikkat çekilen raporda, Litvinenko’nun sadece devlet imkânlarıyla üretilebilen Polonyum-210 ile zehirlenmiş olduğuna işaret edildi. Owen raporda, “Litvinenko’nun başkaları tarafından zehirlendiğine eminim” ifadesini kullandı.

Putin rejimine muhalif bazı isimlerle yakın ilişkisi ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yönelik sözleri ve İngiliz istihbarat servisleri için çalışıyor olmasının Litvinenko’yu hedef haline getirmiş olabileceği belirtilen raporda, “Litvinenko’yu öldüren FSB operasyonu, muhtemelen FSB Başkanı Nikolay Patrushev ve Başkan Putin tarafından onaylandı” ifadesine yer verdi.

“Rus devletinin Litvinenko’nun ölümünden önceki yıllarda Putin’in rejimine muhalif bazı isimlerin öldürülmesine karıştığı yönünde deliller var” ifadesi kullanılan raporda, bu olayların bazılarında da radyoaktif zehirlerin kullanıldığı hatırlatıldı. Raporda, Litvinenko’nun zehirlenmesine karışan isimlerden Lugovoy’un olaydan sonra Putin’in himayesine girdiği ve “ana vatana hizmetlerinden” dolayı kendisine madalya verildiği hatırlatıldı.

Raporda, “Putin’in Lugovoy’a muamelesi, Lugovoy’un Litvinenko’yu öldürürken Rus devleti adına hareket ettiği hipotezini destekliyor” denildi.

İngiltere Başbakanı Davd Cameron ise, Litvinenko cinayetini “Devlet desteğinde gerçekleştirilmiş bir eylem” suçlamasını getirdi. Davos’ta konuyla ilgili soruları yanıtlayan İngiliz Başbakan, “Rapor bizim en başından beri inandıklarımızı doğruluyor. Olanlar dehşet verici. Bu tüyler ürpertici, devlet desteğiyle işlenmiş cinayet gerçeklşetirildiğinde İşçi Partisi hükümeti de aynı aynı şeyi düşünüyordu” diye konuştu.

Haberin devamı için tıklayın.

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar