Haber / ‘21 MAYIS’TA ÇERKESYA’DAYIZ’ ETKİNLİĞİ ÜZERİNE
13:24 2 May 2015

‘21 Mayıs Sürgünü Anma’ etkinliğini ana vatana taşıma ve ana vatanda ki organizasyona katılımı gelecek 3-4 yıl içinde artarak sürdürmek çok önemli; çünkü sürgünün 150. Yılında DÇB başkanının konuşmasından, anma etkinliklerinin artık gereksizleştiği gibi bir anlam çıkarmak çokta zorlama olmaz. Gecen yıl 22 Mayıstan itibaren bu konuda açık açık düşüncelerimi söyledim. 21 Mayıs anmaları önümüzdeki bir iki yıl içerisinde önceleri zayıflatılarak sonradan da bir çeşit bahanelerle, örneğin her zaman geçerli olan güvenlik kaygısı ya da izin verilmeyerek iptal edilmesi denenecektir demiştim. Benim kuşkularımı daha da arttıran geçen yıl birden bire ‘20 Eylül Dünya Çerkes Günü’ gibi bir bayram hediye edildi, gündeme oturdu. Bundan şunu anlayabiliriz ver Yas gününü al Bayramı. Bakın bu yıl Nalçık’ta ‘25 Nisan Bayrak Günü’ne izin vermemek için epeyi bir ayak süründü. Yaşayıp göreceğiz, FAŞE günüde aynı şekilde tertip edilmeyecektir muhtemelen. Peki bunlar neden yapılıyor, nedeni belli, her şeyi 20 Eylül bayramının içine koymaktı ve doldurarak 21 Mayıs’a alternatif yaratmak. Şimdi birileri diyecektir. Efendim bu bayram 3-4 yıldır önerilmişti DÇB tarafından, yani pat diye olmadı babında. Benim bayrama karşı bir tutumum yok bayramda olabilir ama beni ve benim gibi düşünen bir çok insanı da bunun nedenini, 21 Mayıs’ı gündemden düşürmek olduğu olarak algılıyor, hatta inanıyoruz.

Yukarıda bahsettiğim nedenlerden dolayı bu yıl ve gelecek birkaç yılda diasporadan artan bir katılımla Ana vatandaki anma etkinliklerine destek verilmelidir. Bu yıl bunu gündeme getiren Çerkesya Yurtseverleri . Bu amaçla harekete geçmiş başarılıda olmuşlardır. Bu gün tam da olması gereken şeklini almış ve KAFFED bu organizasyonu üstlenmiştir. Bu bence çok önemli çünkü KAFFED DÇB bileşenlerindendir. Burada DÇB içerisinde birileri bu 21 Mayısların gündemden çıkarılmasını düşünmüş ya da DÇB baskılanmışta olabilir. KAFFED de bu düşünceye karşı olduğunu göstermek ve sessiz kalan diğer bileşenleri etkilemesi, örgüt içinde dengeleri değiştirebilir. DÇB baskı altındaysa bu eylem DÇB ye de destek anlamına da gelir. Ana vatandaki halkımızla diasporanın da üzerinde olumlu etkisi olacağı muhakkaktır. Halkın 21 Mayıs sürgünü anma etkinliklerine sahiplenmesi açısından olumlu destektir. Bunların hiç birisi olmasa dahi bu organizasyon doğrudur. Vatan diyen herkesin de doğrunun destekçisi olması gerekir. Bu eylemi beğenmeyen olabilir eleştirileri de bir yere kadar kabul edilir. Ancak alternatif bir eylem koymaları şartıyla tabi, ama kimse bu organizasyonu itibarsızlaştırmaya kalkmasın. Saygılar…

Bülent Atçi

Not: Bülent Atçı’nın bu yazısı ilk kez www.cerkesyayurtseverleri.com adresinde yayınlanmıştır. Bülent Atçı’nın onayı da alınarak Guşıps’te yayınlanmıştır.

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar