Haber / Sokaktaki Muhalefetin Tüm Liderleri Gözaltına Alındı
2:29 16 December 2012

Moskova’ da parlamento dışı muhalefet ile belediye arasında mitingin yeri konusunda anlaşma sağlanamayınca muhaliflerin yaptığı “izinsiz gösteri” karakolda bitti. Polis, FSB binasının da bulunduğu Lubyanka Meydanı’nda toplanmak isteyen kalabalığı dağıttı. Gözaltına alınanlar arasında, muhalefetin en önde gelen isimleri Sergey Udaltsov, Aleksey Navalnı, İlya Yaşin ve Ksenia Sobçak da bulunuyor.

Rusya’nın başkenti Moskova’da, geçen yıl etkili olan muhalif gösterilerin birinci yıl dönümünde yapılmak istenen miting olaylı bitti.   Hafta içinde yapılan yoğun görüşmelere rağmen belediye ile muhalifler miting alanı konusunda anlaşamamıştı. Bu yüzden izinsiz gösteri yapmak isteyen muhalefete güvenlik görevlileri müsaade etmedi.

Polis muhalif lider Sergey Udaltsov’u, İlyinski Park’ta onlarca taraftarı ile birlikte toplanmaya çalışırken gözaltına aldı. Siyah gözlükleri ile parka gelen Udaltsov’u basın mensupları çevreledi. Polisin gözaltına aldığı Udaltsov, “Rusya özgür olacak” sloganı attı.

Adaletli Rusya partisinden milletvekili Dmitri Gudkov, Twitter’dan yaptığı açıklamada muhalif liderlerden İlya Yaşin’le TV programcısı Ksenya Sobçak’ın gözaltına alındığını duyurdu. Gudkov, “Yaşin ve Sobçak göz altına alındı ve polis aracına götürüldü.” ifadelerini kullandı.

Moskova polis merkezinden yapılan açıklamada Lubyanskaya Meydanı’nda 500 civarında kişinin toplandığını, bunların önemli bir kısmının gazeteci ve blogger olduğunu ifade etti. Polis belirli aralıklarla insanların dağılması için anons yapıyor.

Polis açıklamasında, insanları izinsiz gösteriye çağırdıkları için Udaltsov, Yaşin ve Sobçak’ın göz altına alındığını doğruladı.

Muhalif liderlerden Aleksey Navalni’nin de göz altına alındığı gelen bilgiler arasında.

Muhalefetin “Özgürlük Yürüyüşü” adını verdikleri gösteriye binin üzerinde eylemcinin katıldığı belirtiliyor.

Moskova’nın dışında Rusya’nın farklı kentleri Voronoj, Yaroslavl ve St. Petersburg’da muhalefetin gösteri düzenlediği, ancak gösterilere şehir yönetimlerinin izin verdiği ifade ediliyor.

15.12.2012

(CHA)
Fotoğraf: Novoya Gazeta

 

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar