Haber / Kürtçe okulda Kürtçe karne
20:12 24 January 2015

Açılışı olaylı olan ilk Kürtçe okul henüz resmiyet kazanmadı ama öğrencilerine karne dağıttı. Diyarbakır’daki okulun 110 öğrencisinin karneleri de Kürtçe hazırlandı.

Olaylı bir şekilde açılan, defalarca mühürlenen ve defalarca mührü sökülerek eğitime devam edilen ancak resmi bir özelliği bulunmayan ilk Kürtçe okulda bugün karne günüydü. İran’da 2006 yılında Kürt örgütlerle işbirliği yaptığı gerekçesiyle idam edilen insan hakları savunucusu Ferzad Kemanger adına Bağlar ilçesinde açılan okulun 110 öğrencisi karnelerini aldı.

İlk karne

Öğrencilere karneleri Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak ve diğer ilçe belediye başkanları ile DTK Eşbaşkanı Selma Irmak tarafından verildi. İlk karneyi alan Zerya Aydemir arkadaşları adına bir cümlelik bir konuşma yaptı ve ”Biji dibistana me (Yaşasın okulumuz)” dedi. Eğitim dilinin Kürtçe olduğu okulda, karneler de Kürtçe hazırlandı. Karneye ‘Karname’, öğrencinin başarılı olduğu dersler için de ‘serkefti’ yani ‘başarılı’ yazıldı.

Tercih nedeni Kürtçe

Karne törenine veliler de katıldı. 5 yaşındaki Çiya Sudöken’in babası Teymur Sudöken bu okulu Kürtçe eğitim verdiği için tercih ettiklerini söyledi.

“Biz Kürt’üz, dünya ile iletişimimiz Kürtçe’dir, bu nedenle bu okulu tercih ettik. Hem dilimizi, hem tarihimizi, hem kültürümüzü öğrensin istiyorum. Küçükken başka dili öğrenirseniz yabancı olursunuz. Yabancılaşma ya da var olma arasında var olmayı tercih ettik.”

Hatun Gür’ün annesi Fatma Gür kızını zorluklar içinde olsa da okula gönderdiğini ifade etti.

“İki çocuğum diğer okula gidiyordu, bu çok şanslı, buraya gönderdik. Çok sevinçliyiz, çok memnunuz. Çok zor şartlarda olsa da gönderdik. Bütün gücümüzle gönderdik. Gelecekte zorluk yaşamaz, önümüz açılacaktır.”

‘Hayalimiz gerçek oldu’

Törenden sonra Al Jazeera Türk’ün sorularını yanıtlayan DTK Eşbaşkanı Selma Irmak hayallerinin gerçek olduğunu söyledi.

“Kendi anadilimizde eğitim görebilmek, çocuklarımızın anadilde eğitim görebilmesi bir hayalimizdi. Elbette ki bu çocuklar Türkçe öğrenecekler ve bu ülkenin vatandaşları olarak bu ülkenin de resmi dilini elbet bilecekler. Kendi dillerini öğrenmeleri 30 yıllık mücadelenin temel sebeplerinden biriydi. Bugünleri görebilmek bizim için mutluluk verici. Yeterli değil, mücadele devam edecektir.”

Irmak bölgede başka okulların da açılacağını söyledi.

Okul henüz resmiyet kazanmadı

2014 Eylül ayında açılan okul yasal olmadığı gerekçesiyle mühürlendi. Ancak mühür kırılıp tekrar açılınca, polis gazla müdahale ederek içeri girenleri çıkardı. Okul yönetimi daha sonra Milli Eğitim Müdürlüğü’ne özel okul olarak faaliyet göstermek için resmi başvuruda bulundu. Başvuruya verilen yanıtta okuldaki eksiklerin giderilmesi istendi. Yönetim bir yandan eksikleri giderirken, diğer yandan eğitime başladı. 110 öğrencisi ve beş sınıfı bulunan okulda spor, resim, müzik, matematik, hayat bilgisi ve Kürtçe dersleri veriliyor. Dördüncü sınıftan itibaren de Türkçe ve İngilizce dersleri verilecek.

Öğrencilere bugün verilen karnenin resmiyeti bulunmuyor, sembolik anlam taşıyor. Ancak veliler ve yönetim, okulun resmi ünvan kazanmasını umut ediyor.

Kaynak:Al Jazeera

 


Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar