Haber / Rusya’da demokrasinin geleceği Müslümanların elinde
14:01 7 December 2014

Tanınmış Rus yazar ve insan hakları savunucusu Maksim Şevçenko Kazan’da, modern Rusya’da İslam’ın yeri konulu bir seminer verdi.

Felsefi bir girişle ‘özgürlük’ ve ‘eşitlik’ kavramlarının tarihsel evrimini muhakeme eden Maksim Şevçenko yavaş yavaş asıl konuya geldi. Onun görüşüne göre, demokratik devlet kurumlarının gelişmesinden Rusya’nın tüm sosyo-ekonomik, etnik, dini grupları sorumlu. Ancak bu görev öncelikle Müslümanları ilgilendiriyor.

İki saatten fazla süren konuşmasının ana motifini “Müslümanlar, Rusya toplumunun demokrasiyi özümsemesi konusunda büyük sorumluluk taşıyor” şeklinde özetlemek mümkün.

Her şeyi parti sekreterinin KGB’den bir generalle çözdüğü bir toplumda yaşamak çok basit. Bu durumda kişinin sadece iki alternatifi var: Bu toplumla var olmak veya karşı olmaya çalışmak. 1993’de referandumla kabul edilen Anayasal prensipler; kişisel, siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel hakların eşitliğini ilan etti. Ancak, Şevçenko’ya göre, eşitlikten kastedilenin bolşeviklerin sahte komünist projesindeki denge değil, herkes için gelişim imkanı olduğunun anlaşılması çok önemli.

Özgürlük, her zaman elde edilmesi zor bir şey olmuştur. Özgürlük, daha fazla sorumluluk istiyor. Bu yüzden birçokları sorumluluktan kaçarak, zorbalığın çeşitli formlarına sarılıyor. Bu, totaliter yönetimin adalet, demokrasi, özgürlük prensiplerini hiçe saydığı devlet tiranlığı da olabilir, dogma ve doktrinler de.

Devamı için ajanskafkas.com

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar