Haber / Peşmergenin geçisi onaylandı
17:32 22 October 2014

Irak Kürt Bölgesi Meclisi, peşmergenin Kürt bölgesinden Suriye’nin kuzeyindeki Kobani’ye geçişine izin veren tasarıyı kabul etti.

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Meclis Grup Başkanı Ümit Hoşnav, IKBY Başkanı Mesut Barzani’nin talebi üzerine parlamentonun konuyu gündemine aldığını belirtti.

Hoşnav, “Eğer Suriyeli peşmergeler gidecek olsaydı parlamentonun kararına gerek olmayacaktı. Kobani’ye gidecek peşmergeler, özel eğitilmiş ve modern silahları kullanacak birliklerden seçilecek” dedi.

Anadolu Ajansı’nın verdiği bilgiye göre Kobani’ye gidecek peşmergelerin, daha çok Suriye’deki Kürtçe’ye yakın lehçe kullanan Duhok bölgesinden seçilmesi bekleniyor. Özel eğitim alan ve bölgede IŞİD’e karşı savaşan “Zerevani” ve ‘anti terör’ birliklerinden peşmergeler Kobani’ye gönderilecek.

Pazar akşamı ABD uçakları, Kobani’yi savunan YPG güçlerine havadan silah, mühimmat ve ilaç yardımı attı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da 20 Ekim Pazartesi sabahı yaptığı açıklamada, peşmergenin destek için Kobani’ye geçişine yardımcı olduklarını söyledi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de peşmerge güçlerinin Kobani’ye geçişini Türkiye’den kendilerinin talep ettiğini açıkladı.

IŞİD’in Suriye’nin Türkiye sınırındaki Kürt kasabası Kobani’ye yönelik saldırıları 16 Eylül’de başladı. Bir süredir ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri havadan Kobani ve çevresindeki IŞİD hedeflerini vuruyor.

Kaynak: Al Jazeera ve AA

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar