Haber / Memorial’ın Kapatılmak İstenmesi Üzerine Açık Mektup
15:37 21 October 2014

Memorial İnsan Hakları Örgütü’nün kapatılması ile ilgili Rusya Adalet Bakanlığı’nın Yüksek Mahkeme’den talepte bulunması üzerine Polonya Doğu Politikası Konferansı bir bildiri yayınladı. Bildirinin metni şu şekilde;

Biz, Polonya Doğu Politikası Konferansı (Polonya’da ülkenin doğu politikası üzerine çalışan en büyük forum) katılımcıları, Rusya Adalet Bakanlığı’nın ülke çapında STK’ları bir araya getiren Rusya Tarih, Eğitim, Hayır ve İnsan Hakları Derneği “Memorial”ın kapatılması için Rusya Federasyonu Yüksek Mahkemesi’ne verdiği talimatı onaylamadığımızı ilan ediyoruz.

Bizce bu karar, 20. yüzyılın totaliter rejimlerinin kurbanlarının onurunu ve anılarını yaşatan ve 21. yüzyılda siyasal baskılara maruz bırakılmış bireyleri ve grupları savunan Rus örgütlerini korkutma amacı güden yasadışı bir girişimdir.

Rusya’nın en seçkin düşünürlerinden Alexander Herzen’in “çıplak gerçek soylu amaçlara boyun eğmiş yalanlardan daha iyidir” sözünün unutulduğu bir dönemde, bir çok vesileyle Memorial’a takdirlerini dile getirmiş olan Polonya Cumhuriyeti ve diğer demokratik ülkelerin hükümetlerine de özgür ve düşünen insanların küresel kalıtının bir parçası olarak bu örgütün mirasına sahip çıkma sorumluluğunu üstlenmeleri çağrısında bulunuyoruz.

18 Ekim 2014 Wrocław, Polonya

Kaynak : New Eastern Europe