Haber / “Ukrayna’da milisler Putin’i de dinlemedi, Kiev’den ayrı seçime hazırlanıyor”
12:00 20 October 2014

“Ukrayna’da tek taraflı olarak bağımsızlıklarını ilan eden Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetleri, Rusya lideri Vladimir Putin’in arabuluculuğuna rağmen, Kiev’in uzlaşma planına sıcak bakmıyor ve kendi seçimlerine hazırlanıyor.” Bu haber Rus basınında yer aldı.

Başkan Putin, İtalya’nın Milano kentinde yaptığı açıklamada, Ukrayna lideri Petro Poroşenko’nun Donbass’ ın özel statüsü ile ilgili imzaladığı yasayı, “ilerici rolü” nedeniyle desteklediğini söylemişti.

Putin ve Poroşenko’nun açıklamaları, özerklik yanlısı milislerin duruşunu ise değiştirmedi. Rus basını, Donetsk ve Lugansk’taki milis örgütlenmelerinin, Kiev’den bağımsız olarak kendi yönetimlerini seçmek için 2 Kasım 2014 tarihinde sandık başıma gitme konusunda kararlı olduklarını yazdı.

Gazeta.ru, ismi açıklanmayan bir kaynağa dayandırdığı haberinde, Donetsk ve Lugansk’taki seçimlerde her iki bölgeden başbakanlık için en fazla ikişer adayın çıkabileceğini yazdı.

Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin bugünkü Başbakanı Aleksnadr Zaharçenko’nun ve Lugansk Halk Cumhuriyeti Başbakanı İgor Plotnitski’nin seçimleri kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Poroşenko’nun oanyladığı ve Putin’in destek verdiği yasa, Donbass’ta Rusçanın kullanımının garanti altına alınmasını ve bölgenin Rusya ile ilişkilerini geliştirilmesini öngörüyor. Yasada, Donetsk ve Lugansk’ta 7 Aralık 2014 tarihinde yerel seçimlere gidileceği belirtiliyor.

“Özel statü” yasası, Donetsk ve Lugansk yerel yönetimlerinin Kiev ile ekonomik, sosyal ve kültürel konularda anlaşmaya varmasını, savcıların ve hakimlerin ise yerel yönetimler tarafından atanmasını öngörüyor.

Yasa, Donetsk ve Lugans’ta gönüllülerden oluşan halk milislerinin oluşturulmasının önünü açıyor.

Bölgenin sanayisini ve altyapısını canlandırmaya yönelik özel bir ekonomik programın da yürürlüğe konulması planlanıyor.

www.turkrus.com

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar