Haber / AİHM havan saldırısında ölen Çeçen kadının davasında Rusya’yı mahkum etti
10:30 20 October 2014

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi 2003 yılında Rus askerlerinin havan saldırısında ölen Çeçen kadının ailesine 20 bin avro tazminat ödenmesine karar verdi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi dün, 2003’de Çeçenya’da havan saldırısı sonucunda hayatını kaybeden Raisa Kosuova ile ilgili davada sonuca vardı. Mahkeme, Rusya yönetiminin Raisa’nın ölümü hakkında gereken soruşturmayı yürütmediğini tespit etti ve ölen kadının ailesine 20 bin avro tazminat ödenmesine karar verdi.

7 Haziran 2003’te Dışne-Vedeno-Haraçoy yolunda içinde içişleri bakanlığı şube mensupları ve Vedeno savcılığı mensuplarının bulunduğu UAZ tipi araç havaya uçuruldu, iki kişi olay yerinde öldü. Patlamanın ardından güvenlik organı mensupları takviye güç çağırdı. 1 saat 15 dakika sonra patlama yerine zırhlı grup, Vedeno bölgesi askeri keşif komutanlığı ve FSB özel grubu geldi. Yardıma gelen askerler Gazgina dağı yönüne ateş açtı. Ayrıca Dışne-Vedeno tarafından destek grubu direnişçilerin saklandığı tahmin edilen dağlık bölgeye havan topu saldırısı düzenledi. Ancak saldırı hedefin çok uzağındaki bir noktayı, UAZ aracının patladığı yeri vurdu. O esnada aracıyla Vedeno’dan Haraçoy’a doğru yol alan Raisa Kosumova başından yaralandı ve olay yerinde hayatını kaybetti, iki FSB mensubu yaralandı. Kızının ölüm haberini alan baba Alihaji Kosumov da üç gün sonra vefat etti.

Raisa’nın ölümünden sonra annesi Ruman Kosumova Vedeno savcılığına başvurdu. Kendisine olayla ilgili soruşturma başlatıldığı söylendi. Ancak yaklaşık üç yıl boyunca farklı makamlara başvuran Kosumova’nın bilgi alma çabaları sonuçsuz kaldı.

Bunun üzerine 2005’de Ruman Kosumova İşkence Karşıtı Komiteye başvurdu. Soruşturma organlarının uzun süreye rağmen gereken soruşturma çalışmalarını yürütmemesini göz önünde bulunduran insan hakları savunucuları hukuk mücadelesini Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taşıdı.

AİHM dünkü kararında oy birliği ile Rusya yönetiminin Raisa Kosumova’nın ölümü ile ilgili etkin soruşturma yürütmediğini belirledi. Fakat ölümüne Rus askerlerinin neden olduğu tespit edemedi. Hakimler bunun Rusya Federasyonunun dava ile ilgili gönderdiği materyallerin kısıtlı olmasından kaynaklandığını belirtti. 2012’de hayatını kaybeden Raisa Kosumova’nın annesi bu kararı göremedi. Söz konusu tazminat kardeşi Abdullah Kosumov’a verilecek.

ajanskafkas.com

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar