Haber / Kafkasya’da bir hafta (6-12 Ekim)
14:32 16 October 2014

Kavkazki Uzel’in derlediği, Kafkasya’da geçtiğimiz haftanın öne çıkan olaylarını Ajanskafkas Türkçe’ye çevirdi.

Yuri Kokov Kabardey-Balkar devlet başkanı

9 Ekim’de olağanüstü toplanan Kabardey-Balkar Parlamentosu oy birliği ile devlet başkanlığı görevini vekaleten yürüten Yuri Kokov’un başkanlığını onayladı. Kabardey-Balkar’ın 70 milletvekilinin tamamı gizli oylamada evet oyu kullandı. Aynı gün Kokov göreve başladı, ardından hükümet istifa etti. 11 Ekimde parlamento, Ali Musukov’un başbakanlığına atanmasını kabul etti. Kokov ayrıca eski Kabardey-Balkar devlet başkanı Arsen Kanokov’a Federasyon Konseyi üyeliği yetkisini verdi.

Cenevre görüşmelerinin 29. turu tamamlandı

8 Ekimde Cenevre’de BM Millet Sarayında, Kafkas Ötesinde güvenlik ve istikrar konusundaki Cenevre görüşmelerinin 29. turu gerçekleştirildi. Taraflar arasında saldırmazlık anlaşması imzalanması konusunda, Gürcistan’ın anlaşmaya Rusya’nın da katılmasında diretmesi nedeniyle yine mesafe alınamadı.

Ermenistan Avrasya Ekonomik Birliğine katıldı

Ermenistan’ın Avrasya Ekonomik Birliğine katılmasıyla ilgili ve 2015’de fonksiyonel hale gelecek olan anlaşma 10 Ekimde Minsk’te BDT zirvesinde imzalandı. Avrasya Ekonomik Birliği Mayıs 2014’de Rusya, Kazakistan ve Belarus liderleri tarafından kurulmuştu. Ermenistan’da birliğe katılmaya karşı olan siyasi çevreler Rusya’nın birliğe katılan ülkelerin güvenliğini garanti etme durumunda olmadığını ve anlaşmanın Ermenistan’ın özgürlük seviyesini düşüreceğini savunuyor.

Soçi’de Formula 1 heyeceanı

Rusya Formula 1 tarihinde ilk kez yarışlara ev sahipliği yaptı. Rusya etabı 10 Ekimde Soçi’de start aldı. Yaklaşık 34 bin izlediği yarışın galibi Mercedes takımının İngiliz pilotu Lewis Hamilton oldu.

Mikhail Çernışev istifa etti

21 yıldır Rostov-na-Donu belediye başkanı olan Mikhail Çernışev 6 Ekimde görevini bıraktı. İstifasının şehir meclisinde kabul edilmesinin ardından vali yardımcısı olarak atanan Çernışev, yeni görevinde dış ekonomik ilişkiler konusunda çalışacak.

Dağıstan’da 11 kişi öldürüldü

Kafkasya’da geçen Dağıstan dışında ölüm ya da yaralanma ile sonuçlanan çatışma yaşanmadı. Dağıstan’da ise silahlı çatışmalarda 11 kişi hayatını kaybetti. Bunların sekizinin direnişçi, üçünün de polis olduğu kaydedildi.

6 Ekim sabahı Dağıstan’ın Kizilyurt bölgesi Kirovaul köyünde adres kontrolü yapan polis ekibi saldırıya uğradı. Çatışma sonucunda iki polis ve Alidibir Asludinov adlı bir direnişçi öldü. Aynı gün, Dağıstan’ın Untsukul bölgesi Vremennıi kasabasında 2 Ekim’de çatışma yaşanan bölgede inceleme yapıldığı ve dört direnişçi cesedine ulaşıldığı açıklandı. 8 Ekimde Dağıstan’ın Şamil bölgesi Hebda köyünde polis noktasına saldırı düzenleyen üç kişi öldürüldü. 12 Ekimde Dağıstan’ın Karabudahkent bölgesinde bir polis uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

Çeçenya, İnguşetya ve Dağıstan’da silahlı gruplara katılmak ve direnişçilere yardım etmek suçlamalarıyla dört kişi tutuklandı. 8 Ekimde Dağıstanlı tanınmış vaiz Nadir Ebu Halid kaçırıldı. Daha sonra yasa dışı silah bulundurmaktan gözaltına alındığı açıklanan vaize iki ay ev hapsi cezası verildi.

ajanskafkas.com

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar