Haber / Heyet Kandil ve İmralı’ya Gidecek
14:19 16 October 2014

HDP heyeti hükümetle yaptığı görüşmenin ardından Kandil ve İmralı’ya gideceklerini açıkladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) heyetinden milletvekilleri İdris Baluken, Sırrı Süreyya Önder ve Pervin Buldan 21 Ekim Salı da İmralı Cezaevi’ne giderek PKK Lideri Abdullah Öcalan ile görüşecek.

HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, “Bu görüşme öncesinde Kandil’e gitmeyi de planlıyoruz” dedi.

Kobanê ve çözüm süreci

Heyet dün de hükümet yetkilileri ile Kobanê protestoları sonrası yaşananlar ve çözüm sürecine ilişkin bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmenin ayrıntılarına ilişkin bilgi veren Buldan, ANF’nin haberine göre, şunları söyledi:

“Kobanê meselesi başta olmak üzere, çözüm sürecinin geldiği noktayı masaya yatırdık. Görüşmeler bu iki nokta üzerinden gerçekleştirildi. Hükümet yetkilileri ile yaptığımız görüşmede, Sayın Öcalan’ı ziyaret edeceğimiz günü belirlerken, Kandil’e giderek KCK yetkilileri ile görüşmenin de doğru ve olumlu olacağını düşündük. Bu karara yaptığımız görüşme sonucunda vardık.”

“Görüşme olumlu geçti”

Hükümet yetkilileri ile Kobanê eylemleri sonrası hükümetin tutumu, polisin yaklaşımı ve sokakta yaşanılanlara dair dil ve üslup meselelerini tartıştıklarını belirten Buldan, “Bu süreçte herkesin diline, üslubuna, yaklaşımına dikkat etmesi gerektiğini ilettik. Yine müdahaleler konusunda pervasızca bir yaklaşımın olduğunu ifade ettik. Bu konulara dikkat edilmesi gerektiğini söyledik” dedi.

Hükümet yetkilileri ile karşılıklı yapılan görüşmenin, diyalogun olumlu geçtiğini belirten Buldan, önümüzdeki günlerde hükümet yetkililerinden olumlu adım atmalarını beklediklerini söyledi.

Yol haritası HDP’de yok

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken’in yaptığı, “Yol haritasının taslak metnini gördük” açıklamasına ilişkin soru üzerine de Buldan şunları söyledi:

“Yol haritası bize verilmedi, sadece gösterildi. Biz takvimli, ayrıntılı yol haritasının bir bölümünü gördük. Ancak bizimle takvime ilişkin bir ayrıntı paylaşılmadı.”

Buldan, yol haritasının içeriğinde ne olduğuna ilişkin İçişleri Bakanı’nın daha önce de basına yaptığı açıklamalar kadar bilgi sahibi olduklarını, ellerinde ayrıntılı bilgi olmadığını, yol haritasının ne zaman açıklanacağına ilişkin kendilerine bilgi verilmediğini de ekledi.

Taslakta ne var?

Hürriyet gazetesinin haberine göre, yol haritası taslağı altı maddeden oluşuyor.

İlk aşamada, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren İzleme ve Koordinasyon Kurulları’nın hayata geçirilmesi öngörülüyor.

Kurulun çalışmaya başlaması sonrasında PKK’nin Türkiye sınırları dışına çıkışının başlaması, çekilmeye bağlı olarak PKK’nin “etkin eylemsizlik” kararı alması, dağdan geri dönüşlerin sağlanması, geri dönenlerin rehabilitasyonu, bazı PKK’lilere de aktif siyaset olanağının sağlanması planlanıyor.

Gündemde olduğu iddia edilen diğer bir başka başlık ise Öcalan’ın infaz koşullarının bir kara cezaevine nakliyle değiştirilmesi.

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar