Haber / Putin’in 9 Hatası ve ‘Novorossiya’ Projesinin Ölümü
15:29 15 October 2014

Muhalif siyasetçi Boris Nemtsov facebook üzerinden yazdığı yazıda Rusya Devlet Başkanının 17.600 askeri geri çağırmasını yorumladı ve bunun Rusya için ‘korkunç’ bir durum olduğunu belirtti.

Nemtsov’a göre Kremlin ‘Novorossiya’ dosyasını kapattı.

“Putin 17.600 askere üslerine geri dönme emri verdi.Soluklanıp bazı sonuçlar çıkarabiliriz. Bu korkunç bir durum. Putin’in tesbit ettiği hiçbir hedef gerçekleşmedi.

1. Ukrayna’yı Rusya’ya bağlamak ve Gümrük Birliği’ne sokmak istedi ama tam tersi oldu : Ukrayna Avrupa yolunu tercih etti ve hiçbir zaman Putin’in yörüngesine girmeyecek.

2. Ukrayna’nın tarafsız kalmasını ve bloklar dışı statüsünü korumasını sağlamak istedi ama hüsrana uğradı : Ukrayna’nın NATO’ya sıkıca bağlandığı ve uzun süre öyle kalacağı şimdiden belli oldu. Ukrayna-NATO ortak tatbikatları yapılıyor ve askeri-teknik işbirliği başlatılıyor.

3. Ukrayna halkından saygı bekledi ama onları kendine düşman etti. Üstelik bir de Putin – khuylo (küfürlü bir tezahürat—ç.n.) günlük dilde yer etti.

4. Novorossiya’nın Donetsk’ten Odesa’ya uzanmasını istedi ama Donetsk ve Luhansk bölgelerinin ufak parçalarıyla yetinmek zorunda kaldı.

5. Mariupol üzerinden Kırım’a koridor açmak istedi amaMariupol’daki Rus halkı işgalcilerin geçmemesi için siperler kazdılar.

6. Kırım’da olduğu gibi tek kurşun atılmadan ele geçirmek istedi ama iki taraftan 4.000 kişinin ölümüne sebep oldu.

7. Rus ekonomisinin zarar görmemesini istedi ama 100 milyar dolardan fazla para ülkeyi terk etti, bir dolar 40 ruble oldu (ruble yüzde 20 değer kaybetti) ve gıda maddelerinde çift haneli enflasyon yaşandı. Ayrıca yatırım ve inovasyon olmayınca ekonomik durgunluk başladı.

8. Girkin gibi emperyalist ve milliyetçilerin desteğini almak istedi ama onları kızdırdı ve hain damgası yedi.

9. Dünya siyasetinde önemli bir figür olmak istedi ama parya haline geldi. G8’den kovuldu, hiçbir yere davet edilmiyor, yakın çevresine yaptırımlar uygulandı, Lukaşenko ve Nazarbayev dışında hiçkimse onunla konuşmak istemiyor. Hatta onlar bile Ukrayna’nın birliğini savunuyor ve para talep ediyorlar. Özellikle Alexandr Grigoryeviç [Lukaşenko] Rusya’dan her yıl 3.5 milyar dolar yardım aldı. Buna rağmen Rusya’nın Moğolistan ve Kazakistan arasında bölünmesi gerektiğini söyledi”.

Nemtsov’a göre Putin’in tek istediği halk tarafından beğenilmekti. “Emperyalist histeri ve planlanmış yalan propaganda sayesinde” bunu elde etti.

Nemtsov “Ama bu uzun sürmeyecek.İnsanlar fiyatlar artarken gelirlerin yerinde saydığını yakında anlayacaklar. Sonsuza kadar her şey için Obama’yı suçlayamayacak. Herkesi böyle kandırdı. En çok da Rusya’yı” dedi.

Rusya Devlet Başkanı 11 Ekim’de Savunma Bakanlığı’na verdiği emirde Güney Askeri Bölgesi (Rostov oblastı) topraklarındaki “eğitime” katılan askerlerin üslerine geri dönmelerini istedi.

Rus yazar ve yayıncı Viktor Shenderovich daha önce bir öngörüde bulunarak Putin’in köşeye sıkıştığını anladığında bir sonraki namertlik aşamasına geçeceğini söylemişti.

Çeviren : Mariya Shcherbinia

Yayına Hazırlayan : Mat Babiak

Kaynak : GordonUA

Çeviri : Dr. Ömer Aytek Kurmel

Cherkessia.net, 13 Ekim 2014

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar