Haber / “Anna İçin Çiçek Demeti”
13:40 9 October 2014

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) Anna Politkovskaya cinayetinin 8. yıldönümünde “Anna İçin Çiçek Demeti” eylemi gerçekleştirdi.

Dün Novaya Gazeta önünde toplanan gazeteciler, gazete ve dergi sayfalarından yapılan çiçekleri Anna Politkovskaya anıt-levhası önüne bıraktı. Eyleme destek verenler ayrıca birer mesaj yayınladı.

Memorial İnsan Hakları Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Aleksandr Çerkasov’un Anna Politkovskaya için gönderdiği mesaj şöyle:

Sekiz yıl önce Anna Politkovskaya öldürüldü.

Maalesef o günden bu yana bu tür şeyler bir değil, iki değil defalarca kez tekrarladı. Anna Politkovskaya’nın dostları ve yoldaşları öldürüldü. Moskova’da avukat Stanislav Markelov, Caharkale’de Memorial’den Natalya Estemirova. Kaybedenlerin yeri doldurulamaz sözünü alışkanlıkla tekrarlıyoruz. Şu isimleri de hatırlayalım: Fafit Babayev, Magomed Yevloyev, Anastasya Baburova, Makşarip Auşev, Zarema Sadulayev, Hacimurad Kamalov, Ahmednabi Ahmednabiyev… Gazeteciler, insan hakları savunucuları, aktivistler. Kısa bir süre önce de Timur Kuaşev.

En değerli şeyse, onların davalarını sürdüren, hatıralarını koruyan, adaletin sağlanmasına çalışanların gayretidir. Ve görülen o ki, Politkovskaya’nın davası kapanmadı, arşive kaldırıldı. Cinayet tam olarak incelenmiş değil, suçla ilgili tüm gerçekleri bilmiyoruz, cinayet emrini verenin adı belli değil ve cezalandırılmadı. Ama ailesi ve meslektaşlarının gayretleri yapılması mümkün gibi görünmeyen şeye imkan verdi.

Evet dava devam ediyor. Nataşa’mızın (Natalya Estemirova) ardından bu davaya Kafkasya’da Anna’nın genç meslektaşları devam ediyor, yeni bir savaş veriyorlar.

Evet, hiç kimse onun gibi hissedemez, onun gibi yazamaz, davasını onun gibi savunamaz. Ondan bize kalan miras: çalışmak, yaşamak ve hatırlamak.

Kafkasya dergisi Doş çalışanları ise mesajlarında şu ifadelere yer veriyor:

Doş dergisi Anna Politkovskaya’nın hatırasına tüm kalbiyle sarılmayı bir borç bilir. Anna’nın ölümü sadece kendi gazetesi Novaya Gazeta için değil bizim için de yeri doldurulamaz bir kayıptır.

Politkovskaya cinayeti bütün gazetecilik camiasında ağır bir yara açtı. Anna’nın cesareti ve insanlığından mahrum kalan Rusya gazeteciliği daha fakir ve zayıf.

Çok iyi bir profesyonel olabilirsiniz, ancak yaşananları tüm gerçeğiyle seçkin bir ruhla anlayarak, ‘sinirlerine hakim olarak’ yazmayı o becerebiliyordu. Meslektaşlarına ve tüm topluma yüksek sorumluluk ve vicdanı hatırlatmaktan yorulmuyordu. Bu konuda Anna tek ve yeri doldurulamaz idi…

Anna haklılığıyla, savaş ve propanganda makinesinin çarklarından daha güçlüydü. O, Rusya’ya ve bütün dünyaya Çeçenya’daki savaşın kötülüklerini, masum insanların acılarına anlattı. Onun bize bıraktığı miras, kendisinin soykırım olarak adlandırdığı Rusya’nın Çeçenya’ya karşı acımasız katliamı hakkındaki yazıları.

Sadece kendisine saygısı olan gazeteciler değil, tüm sivil toplum yorulmadan ve usanmadan Politkovskaya cinayetinin suçlularının açığa çıkarılması konusunda ısrarlı olmalı.

Anna İçin Çiçek Demeti eylemine mesajlarıyla destek basın kuruluşları ve gazeteciler:

Novaya Gazeta, Haftalık Gazete (Saratov), Açık Enformasyon Ajansı, Özgürlük Radyosu, 20 Minutos (İspanya), ABC (İspanya), Die Tageszeitung (Almanya), El Mundo (İspanya), Gazeta Vyborcza (Polonya), Lidové Noviny (Çek Cumhuriyeti), Rzeczpospolita (Polonya), Gün gazetesi (Ukrayna), Novıi Peterburg, Pskovskaya Guberniya, Çernovik (Dağıstan), Publik-Forum (Almanya), Doş dergisi, Sivil Düşünce dergisi (Saratov), Vid Sboku internet gazetesi (Ryazan), Fontakta internet gazetesi, Günlük Gazete, Yediye yedi, Grani.ru, Kavkazki Uzel, Rusya’da İnsan Hakları, Özgür Haberler, Sivil Basın, Açık Rusya, Eko Moskova radyosu, RTVi, Dojd, TB2, Reportér magazín-Adela Drazanova (Çek Cumhuriyeti), Rusya’daki Fransız gazeteci Emmanuel Grynszpan, Fransa’dan ‘RTL’ televizyonu gazetecisi M. Leroyer, Fransa’dan Le Figaro gazetesi Moskova büro başkanı, gazetei Pierre Avril, gazeteci Arkadi Babçenko, gazeteci Oleg Kaşin ve blog sahibi Oleg Kozırev.

Kafkasya’daki İnsan Hakları İhlallerini dünyaya duyurması ile bilinen Anna Politkovskaya Türkiye’de anılacak. 12 Ekim 2014 tarihinde Kafkasya Forumu ve Kafkas Vakfı tarafından İstanbul’da gerçekleştirilecek olan Anna Politkovskaya anması ve belgesel gösterimi saat 15.00’da Üsküdar Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nde başlayacak.

ajanskafkas.com

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar