Haber / İnsan hakları heyetinden Kobani-Suruç raporu
20:40 3 October 2014

İnsan hakları örgütleri Kobani ve Suruç’taki gözlemlerini raporlaştırdı. Raporda, Kobani’den gelenlerin beslenme, barınma ve giyecek sorunlarının devam ettiğine yer verildi.

İnsan hakları örgütlerinin 25 Eylül’de gerçekleştirdikleri Kobani ve Suruç ziyaretlerine ilişkin gözlemlerini raporlaştırdı.

Raporda, “Suruç ve çevresinde kalabalıklar şeklinde, çok zor koşullarda yaşamaya çalıştıkları, beslenme sorunlarının yanı sıra temel hijyen maddeleri ve özellikle kışın yaklaşması ile birlikte battaniye ve kışlık giyim malzemesi gibi ihtiyaçların öncelikli olduğu” tespiti yer aldı.

Heyet

Heyette, Helsinki Yurttaşlar Derneği (HYD), İnsan Hakları Derneği (İHD), İnsan Hakları ve Mazlumlar için Dayanışma Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (THİV), Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi ve Akdeniz Göç-Der yer aldı.

Ziyarette bulunan heyette İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Mazlum Der Genel Başkanı Faruk Ünsal, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Derneği Başkanı Taner Kılıç, TİHV Kurucular Kurulu Üyesi Coşkun Üsterci, HYD Yönetim Kurulu Üyesi Emine Uçak Erdoğan, İHD Genel Başkan Yardımcısı Serdar Çelebi, İHD ve Mazlum Der Diyarbakır ve Urfa Şube Başkanları ve yönetim kurulu üyeleri, İnsan Hakları Ortak Platformu Sekretarya Üyesi Barış Karacasu, Akdeniz Göç-Der Başkanı Selahattin Güvenç ve Göç Platformu temsilcileri yer aldı.

Görüşmeler

25 Eylül tarihinde gerçekleştirilen ziyarette önce İHD Urfa Şubesi ziyaret edilerek sığınmacıların 20-21 Eylül tarihinden itibaren Suruç’taki sınır kapılarından kitlesel girişi ile birlikte bölgede görev yapan şube yöneticileri ile görüşüldüğü belirtilerek, bu süreçte yaşanılan sorunlar hakkında bilgi alındığı, görüşmenin ardından önceden alınan randevu çerçevesinde Urfa Valisi İzzettin Küçük ile de bir görüşmenin yapıldığı ifade edildi. Heyetin sonraki ziyaret güzergahlarının ise Süleyman Şah, Mürşitpınar ve Yumurtalık sınır kapıları ve Kobani olduğu belirtildi.

Raporda, “Suruç ilçe merkezinde ve çevresinde yoğun bir hareketlilik gözlemlendi. Edinilen bilgi ve gözlemler sonucu sığınmacıların, yetkililerin de teşvik etmesiyle, Suruç ve çevresinde kalabalıklar şeklinde, çok zor koşullarda yaşamaya çalıştıkları, beslenme sorunlarının yanı sıra temel hijyen maddeleri ve özellikle kışın yaklaşması ile birlikte battaniye ve kışlık giyim malzemesi gibi ihtiyaçların öncelikli olduğu” tespiti yapıldı.

Kobani görüşmeleri

Kobani kentinde PYD Eş Genel Başkanı Asya Abdullah, Kobani Kantonu Başbakanı Enver Müslim ve Bakanlar Kurulu üyeleri ile bir görüşme gerçekleştirildiğinin belirtildiği raporda şunlara yer verildi:

“Kobanili yetkililer ABD’nin başını çektiği koalisyon güçlerinin IŞİD’e yönelik hava harekatlarının IŞİD’in Kobani’ye ilerleyişini durduramadığını, dolayısıyla etkili bir harekat olmadığını, Kobani halkının uluslararası toplumdan yardım alamadığını, silah taleplerinin yerine getirilmediğini, IŞİD örgütünün zaman zaman Türkiye üzerinden sızmalar yaparak saldırıda bulunduğunu, yardım alınabilecek tek kara parçasının Türkiye tarafı olduğunu ancak buradan da Kobani halkına silah yardımına izin verilmediğini, tüm bunlara karşın Kobani’nin tarihi bir direniş gerçekleştireceğini ve asla kentin IŞİD vahşetine teslim olmayacağını ifade etmişlerdir.”

Gözlemler

* Kobani çevresindeki köylerden ve kısmen Kobani’den gelen ve bu noktadan giriş yapan sığınmacıların oldukça yorgun ve bitkin, hijyenlerinin yetersiz ve yanlarında çok az eşya olduğu gözlendi. Sığınmacıların büyük çoğunluğunu çocuklar, kadınlar ve yaşlılar oluşturmaktaydı.

* Bu bölgede bulunan sağlık çadırında görev yapan sağlık çalışanı sayısı ve uzmanlıkları tam olarak öğrenilemedi. Konuştuğumuz görevliler toplam 30 sağlık çalışanının görev yaptığını tahmin ettiklerini, vardiya usulü çalıştıkları için toplam sayıyı tam kestiremediklerini belirttiler.

* Sığınmacıların hayvanları ile araçlarının Kobani tarafında tutulduğu, Türkiye tarafına geçişine izin verilmediği.

* Kobani’den gelenlere destek olmak amacıyla gelenlere ciddi ve sert müdahaleler olduğu, hatta bu kişilerin Suruç’a dahi alınmadıkları, bu müdahaleler nedeniyle sınırın iki tarafındaki insanların dağılabildikleri ve mayınlı arazilere girdikleri.

* Geri dönüşlerde kadınların da erkek polisler tarafından arandıkları, bu durumun geçişlerin ilk günlerinde Türkiye’ye girişlerde de yaşandığı.

* Kamplarda kalanların beslenme, temizlik, giyim gibi ihtiyaçlarının olduğu gözlemlendi.

Raporun tamamına buradan ulaşabiliriz.

imctv.com.tr

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar