Haber / Erdoğan’dan “Çözüm sürecinin nihai hedefi” açıklaması
20:37 1 October 2014

Yeni Yasama Yılı açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan çözüm süreci, savaş tezkeresi, Suriye, yeni Anayasa ve ifade özgürlüğü konularına değindi. Erdoğan konuşmasında çözüm sürecine “Çözüm sürecinde nihai hedef, şiddetin her türlüsünün dışlanmasıdır” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni Anayasa çalışmaları ile ilgili olarak da tüm partilerin uzlaşması çağrısında bulundu.

Erdoğan’ın konuşmasından başlıklar şöyle:

Çözüm süreci

“Hiç kuşkusuz, bu güzel süreçten rahatsız olanlar da var. Türkiye’de barışı, huzuru, kardeşliği tesis edecek, ekonomiyi prangalarından kurtarıp adeta uçuşa geçirecek bu süreci hazmedemeyenler ve kesintiye uğratmak isteyenler de var. Bu kan ve rant lobilerine karşı her zaman duyarlı olduk, bundan sonra da duyarlı olmaya hep birlikte devam edeceğiz.

“Siyasi partilerimiz, şiddetle aralarına mesafe koymalı, peşin hükümlü ve önyargılı olmaktan kurtulmalı, kararsızlığı bir kenara bırakarak, çözümün tarafında, çözüme katkı sunmanın mücadelesi içinde olmalıdır.

“Çözüm sürecinde nihai hedef şiddetin her türlüsünün dışlanmasıdır. Siyasi partiler kararsızlığı bir kenara bırakarak çözüme katkı sunmanın mücadelesinde olmalıdır.

“Sokak eylemlerini teşvik eden, polise taş atan siyaset anlayışı da kendini inkâr eden çaresizlik gösteren bir siyaset anlayışıdır. Türkiye’deki her meselenin çözüm ve karar yeri TBMM’dir.

Tezkere

“Bölgedeki tüm terör örgütleriyle kararlı bir mücadele sergilenmeli, Türkiye’nin öneri ve uyarıları da dikkate alınmalıdır. Aksi halde, havadan atılacak tonlarca bomba, tehlikeyi ve tehdidi sadece geciktirebilir, sadece erteleyebilir.

“Bölgemizde yeni ve büyük krizler yaşanırken, bu krizler, Müslüman kardeşlerimizi, Arap, Kürt, Türkmen kardeşlerimizi, sınırlarımızın bu tarafını ve akrabalarımızın olduğu diğer tarafını ilgilendirirken, kayıtsız kalmamız, çekingen kalmamız, mütereddit olmamız düşünülemez. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin gündemine gelmesi beklenen tezkerelerin de bu anlayış doğrultusunda değerlendirileceğine inanıyorum.

Yeni Anayasa

“77 milyonun ortak talebi olan yeni Anayasanın, artık bir an bile geciktirilmeden yapılmalı, Türkiye, eski dönemin, darbe dönemlerinin prangalarından bir an önce kurtarılmalıdır.

“2015 seçimlerinin hemen ardından, Meclis’teki tüm partiler, ön yargılardan uzak şekilde bir araya gelmeli, uzlaşma içinde yeni bir Anayasayı yazabilmelidir.

İfade özgürlüğü

“Türkiye’de ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü, geçmişle kıyas kabul etmeyecek derecede sağlam bir zemine kavuşmuştur.

“Başkalarının özgürlük alanlarını daraltmadığı, şiddetin aracı olmadığı ve ulusal güvenliğimize tehdit teşkil etmediği sürece, kim ne derse desin, her türlü özgürlük en geniş manada milletimizle buluşturulmalıdır ve buluşturulacaktır.”

www.imctv.com.tr

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar