Haber / Reddi Hakim Talebine Red
16:14 13 December 2012

Pınar Selek ‘in üç kez beraat ettiği ve on dördüncü yılını dolduran Mısır Çarşısı davası bugün Çağlayan Adliyesi’ nde İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ nde görülmeye başlandı.

Duruşmayı izlemeye aralarında Avrupa Birliği Delegasyonu ve 27 ülkenin büyükelçiliklerinin de olduğu yurtiçi ve yurtdışından birçok gözlemci gelirken  Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Gülseren Onanç, CHP’li vekiller Musa Çam ve Sezgin Tanrıkulu ile Mete ÇubukçuÖmer Laçiner, Yıldırım Türker, Lale Mansur, Pelin Batu, Gençay Gürsoy, İpek Çalışlar, Jülide Kural, Özcan Alper, Esmeray, Akın Birdal, Rıdvan Akar, Nur Sürer, Oya Baydar gibi isimler de Adliye önündeydi ayrıca  Notre Dame de Sion Lisesi ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğrencileri de okullarından mezun olan Pınar Selek’ i yalnız bırakmadı.

Adliye önünde kısa bir açıklama yapan SezginTanrıkulu “Biz yargıya adalet dağıtsın diye yetki verdik, onlar zulüm dağıtıyor; bu dava da onların şahikalarından biri” diye konuştu.

Reddi hakim talebi reddedildi

Farklı şehirlerden gelerek duruşmaya katılan 50 kadar avukatın yanısıra Uluslararası İnsan Hakları Federasyonunun müdahillik dilekçesi de mahkemeye sunuldu.

Duruşmanın 20 kişilik salonda görülmesi sebebiyle , uluslararası gözlemcilerin bir kısmı duruşmaya katılamadılar.

Mahkeme öncesinde bunlar yaşanırken, avukatların 30 Kasım’da yaptığı reddi hakim talebi reddetti. Red kararının gerekçesinde “5271 sayılı CMK’nın 22. maddesinde yazılı red sebeplerinden herhangi birinin bulunmadığı, aynı zamanda ‘Tarafsızlığı şüpheye düşürecek diğer sebep’ koşulunun da mevcut olmadığı” söylendi.

Avukat Akın Atalay, reddi hakim taleplerinin reddedilmesine itiraz edeceklerini, bunun CMK 31. maddenin son fıkrasına aykırı olduğunu söyledi. Ayrıca talebin reddine itiraz kullanma hakkı verilmeden duruşmanın görülmesinin yasaya aykırı olduğunu ifade eden Atalay, “Yasa hükmüne göre bu heyetin duruşmaya çıkmaması gerekir” dedi.

“Tanık olmak sorumluluktur”

Hala Tanığız Platformu adına yapılan ve Deniz Türkali’nin okuduğu basın açıklamasında ise, yıllardır süren davada adalet istendi ve  şu ifadelere yer verildi:

“Bugün bir kez daha mahkeme kapılarındayız. Aradan geçen zamanda Beşiktaş Mahkemesi’nden Çağlayan Adalet Sarayı’na terfi ettik ama hukuk yoluyla işlenen zulümde zerre gerileme olmadı. Biz de Pınar Selek’e tanık olmaktan, bu bitmek bilmeyen adaletsizliğe direnmeye evrildik. Adaleti onun şahsında hepimiz için istedik. Başka türlü bu ülkede nasıl hiçbir şey olmamış gibi yaşanabilir bilemedik.

“Tanık olmak sorumluluktur. Gereği yerine gelmezse suç otaklığına dönüşür. İnfialimiz bundan. Göz göre göre yaşatılan bu hukuk cinayetinin, bu insanlık ayıbının utancına katlanamayışımızdan.

“Pınar Selek’in elini tutmaktan gurur duyuyoruz. O eli hiç bırakmayacağız. Ta ki hep birlikte bu ülkenin sokaklarında onun özgürlüğünün şenliğini kutlayana kadar. O gün Pınar yine en önde olacak. El edecek hepimize, hep birlikte şarkılarımızı söyleyelim diye. İşte o gün bütün bu basın açıklamalarını konfeti yapıp havalara savuracağız ve kahkahalarla güleceğiz.

“Adalet dediğimiz de bu resimden ibaret.” (ÇT)

* Açıklamaya destek verenler: 1 Milyon İmza – 1million4equality, Amargi, İzmir Amargi,Ankara Kadın Platformu, Avrupa Kadın Lobisi – AKL Türkiye, Kadınlarla Dayanışma Vakfı – KADAV, Avrupa Parlamentosu, Ev-Eksenli Çalışanlar Sendikası (Ev-Ek-Sen), Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Fransa Destek Komitesi, GIT Kanada, GIT Fransa, GIT Kuzey Amerika, İşkenceye Karşı Dünya Örgütü – OMCT, İsveç Parlamentosu, Kadın Adayları Destekleme Derneği – KADER, Kadın Dayanışma Vakfı, KAOS GL, Kadının İnsan Hakları-Yeni Çözümler Derneği, Lambdaistanbul, Muğla Savaş Karşıtı Kadın İnisiyatifi,Nü.kolektif, Pen Almanya, Sessiz Kalmamak Gerek İnsiyatifi, Sosyalist Feminist Kolektif,Sosyoloji Mezunları Derneği – SOMDER, Strazburg Üniversitesi, Strazburg Belediye Başkanı, Türkiye’de Araştırma ve Öğretim Özgürlüğü Uluslararası Çalışma Grubu – GIT Türkiye, Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği, Uluslarası Gey Lezbiyen İnsan Hakları Komisyonu – IGLHRC, Uluslararası İnsan Hakları Dernekleri Federasyonu -FIDH, Uluslararası Pen, Uluslararası Pen Kadın Yazarlar Komitesi, Wiener  Enstitüsü -VIDC, Yeryüzüne Özgürlük Derneği.

 

* Gözlemciler: Türkiye’de Araştırma ve Öğretim Özgürlüğü Uluslararası Çalışma Grubu-GIT Türkiye, Uluslararasi Af Örgütü Türkiye Şubesi, İstanbul Barosu, Mazlumder, Avrupa Birliği Delegasyonu, 27 ülkenin büyükelçilikleri, Lambdaistanbul LGBT Dayanışma Derneği, Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği –SPOD

BİA Haber Merkezi

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar