Haber / ‘Rusya, Kırım Tatarlarından intikam alıyor’
13:10 Dün

Kırım Tatar Milli Meclisi’ne Rus askerlerinin yaptığı baskını Al Jazeera’ye değerlendiren Meclisin Dış İlişkiler Yetkilisi Ali Hamzin, ‘Moskova’nın Kırım Tatarlarına gözdağı vermeye çalıştığını’ söyledi.

Al Jazeera’ye konuşan Kırım Tatar Milli Meclis Dış İlişkiler Yetkilisi Ali Hamzin, Rus askerlerinin düzenlediği baskın ve mecliste yapılan aramalarla ilgili yargıya başvuracaklarını belirtti.

Rusya tarafından ilhak edilen Kırım’ın başkenti Akmescit’te (Simferopol) bulunan Kırım Tatar Mili Meclisi binasında Rusya Federal Güvenlik Teşkilatı (FSB) yetkililerinin yürüttüğü aramalarla ilgili Hamzin, şunları söyledi:

“Sabah saatlerinde, başlarında bir albayın bulunduğu FSB görevlileri, Kırım Tatar Mili Mecisi binasında arama yapılacağını söylediler. Halen binadaki bütün odalarda onların arama faaliyeti sürüyor. Bize, binada silah ve uyuşturucu gibi yasaadışı maddelerin olup olmadığını incelemek için bu aramayı yaptıklarını söylediler. Bu söylenenler, bu tür aramalarda yapılan standart açıklamadır. Bu şekilde aramanın yasalarla bağdaşır tarafı yok. O nedenle biz, bu konuyu yargı organlarına taşıyacağız.”

Hamzin, Kırım’da geçen pazar günü düzenlenen seçimleri boykot eden Kırım Tatarlarına Rus yetkililerin bu baskınla karşılık verdiğini ve intikam almaya çalıştıklarını söyledi. Hamzin, bu seçimlerde Rus makamlarını bütün çabalarına rağmen Kırım Tatarlarının çok az bir bölümünün katılıp oy kullandığını söyledi.

Kırım’daki parlamento seçimleri ile yerel seçimlerin pek çok usulsüzlüğe sahne olduğunu ifade eden Hamzin, seçimlere katılımın da düşük olduğuna dikkat çekti.

Ruslar’ın da oylamaya fazla ilgi göstermediğine değinen Hamzin, bunun mart ayındaki referandumda Rusya’ya bağlanma yönünde oy kullanan kesimlerde, Moskova’ya ilgili yaşadıkları hayal kırıklığından kaynaklandığını kaydetti.

Kırım, 16 Mart 2014’te düzenlenen ve Kırım Tatarları ile uluslararası toplumun tanımadığı bir referanduma dayanarak, Rusya tarafından ilhak edilmişti.

Kırım Tatarları, 18 Mayıs 1944’te, dönemin Sovyet lideri Stalin tarafından memleketlerinden alınarak sürgüne gönderilmişti. Kırım Tatarları’nın yaşadıkları bölgelere Rus nüfus yerleştirilmişti.

Kaynak: Al Jazeera

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar