Haber / Kürtçe okullar ikinci kez kapatıldı
13:07 Dün

Diyarbakır, Hakkari ve Şırnak’ta Kürtçe eğitim vermek üzere açılan okullar ikinci kez mühürlenerek kapatıldı.

Diyarbakır, Şırnak ve Hakkari’de de Kürtçe eğitim veren okullar ikinci kez mühürlendi.

KURDİ-DER, MAPER ve Eğitim Sen, 15 Eylül Pazartesi günü Diyarbakır Bağlar ilçesinde bulunan Dibistana Seretayî a Ferzad Kemangar-Ferzad Kemanger İlkokulu,Şırnak Cizre ilçesinde Dibistana Seretayî a Berîvan-Berivan İlkokulu ve Hakkari Yüksekova ilçesinde Üveyş Ana İlköğretim Okulu’nu açtı. Ancak açılan okullar mühürlenmişti.

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde dün, savcılık kararıyla mühürlenen Dibistana Seretayî a Ferzad Kemangar-Ferzad Kemanger İlkokulu, Şırnak’ın Cizre İlçesi’ndeki Berivan İlkokulu ve ve Hakkari Yüksekova ilçesinde Üveyş Ana İlköğretim Okuluda açılan soruşturma sonrası önceki gün mühürlenmiş ama dün erken saatlerde mühürler kırılarak eğitime başlanmıştı. Ancak mührü kırılarak eğitime yeniden başlayan okullar ikinci kez mühürlenerek kapatıldı.

Fırat Haber Ajans’ında yer alan habere göre, Diyarbakır’da mühürlenen ancak yeniden açılan Ferzad Kemanger İlkokulu polis tarafından ikinci kez mühürledi. Okulun mühürlenmesi sırasında polisle kent sakinleri arasında çatışmalar yaşandı.

Okulun önünde okul içinde ve bahçesinde bulunan öğrenciler, velileri ve seçilmişler, okulun önünde “canlı kalkan” oldular.

Polis yetkilileri ile görüşen eylemciler, polisin çekilmesini istedi. Görüşmeler sonuç vermeyince, polis aralarında yaşlı kadınların da olduğu halka gaz bombası ve tazyikli su da kullanarak saldırdı. Yaşlı kadınlar gaz ve tazyikli sudan etkilenirken, polis saldırıyı görüntüleyen basın mensuplarına da tazyikli su sıktı. Polis okula girerek kapıyı mühürledi.

Bugün saat 17.00’de Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) il binası önünden başlayarak kapısına mühür vurulan okul önüne kadar protesto yürüyüşü yapılacağı belirtildi.

Hakkari ve Şırnak’ta da mühürlendi

Yüksekova’daki okul da Valilik kararıyla kapatıldı. Okula gelen polisler, “Söz konusu, sözde eğitim kurumu Hakkari Valiliği’nin 15.09.2014 tarihli 2512 sayılı oluruyla MEB Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliğinin 5’inci maddenin 4’üncü fıkrası ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 9/C maddesi hükümlerinin uyarınca faaliyetten men edilmiştir” diyerek mühür vurdu.

Benzer şekilde Berivan İlkokulu bugün saat 05.00 sıralarında polis tarafından Şırnak Valiliği’nin aldığı karar gerekçe gösterilerek kapatıldı.

Bozdağ: Kürtçe okul izin alınmadan yapıldı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesini ziyaret eden Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, ziyaret sonrası yaptığı açıklamada “Dil ile ilgili konu, esasında burada okula izin vermeme diye bir şey yok. İzin almadan prosedüre uymadan, ben yaptım, böyle olması lazım mantığı ile yapılmış, hukuksuz bir iş var” dedi.

KCK’den okullara sahiplenme çağrısı

KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanlığı da okulların kapatılması üzerine yaptığı açıklamada,”Bu saldırı, Kürt çocuklarını dolayısıyla Kürt ulusal varlığının geleceğini karartmayı amaçlamaktadır. Bu saldırı AKP hükümetinin Kürt ulusal varlığına karşı bir soykırım uygulamasıdır. Soykırım da, insanlığa karşı işlenmiş suçların en büyüğüdür” diyerek Kürtçe okullara sahiplenme çağrısı yapmıştı.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç ise okulların mühürlenmesi ile ilgili “Ortada bir okul yoktur. Öğretmen var mı yok, müracaat ettiniz mi hayır. Biz burayı açarız, Kürtçe eğitimi yaparız. Hayır, yapamazsınız” demişti.

imctv.com.tr

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar