Haber / Anadilde eğitim kavgası
23:06 16 September 2014

Hükümet’in anadil konusunda attığı adımları yeterli bulmayan HDP ve sivil toplum kuruluşlarının açtığı alternatif okullara gelen müdahaleyle, “Çözüm süreci”nde yaşanan gerginliklere yeni bir boyut eklendi. Diyarbakır, Cizre ve Yüksekova’da açılan okulları basan polis, kapılarına mühür vururken, geçtiğimiz hafta 11 devlet okulu ateşe verildi. Okullardan birindeyse mührün sökülerek eğitimin başladığı duyuruldu.

Anadilde eğitim hakkı için gerçekleştirilen bir haftalık boykotsa yer yer etkili oluyor.

İki okul mühürlendi, bir okula özel tim yerleşti

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın açtığı soruşturma sonucunda dün, Diyarbakır’da açılan Ferzad Kemanger Kürtçe okulu açılmadan kapatılmıştı. Bugün okula velileriyle birlikte gelen öğrenciler önce okul bahçesine yerleşerek eğitime başladılar. Ardından öğlen saatlerinde okulun kapısındaki mühür kırıldı ve eğitim okul içinde sürdürülmeye başlandı.

Bugün sabah saatlerinde kapısı mühürlenen Şırnak’ın Cizre ilçesinde bulunan Berîvan İlkokulu’nun bahçesindeyse, 100′e yakın öğrencinin velileriyle birlikte oturma eylemi başlattığı bildiriliyor.

Anadilde eğitimin evrensel bir hak olduğunu söyleyen Berivan Kürtçe Okulu gönüllü öğretmeni Yunus Orak, okulun kapatılmasını şu sözlerle değerlendirdi:

“Anadil seçmeli ders olarak öğrenilemez. Anadilde eğitim bir an önce başlatılmalıdır. Şu anda bu bölgede Kürtçe eğitim için yoğun bir talep bulunuyor. Bu talebin bir şekilde karşılık bulması lazım… Eğer devlet Kürtçe eğitim vermek için açılan bu okullara kanunsuz açılan okullar diyorsa o zaman kendisi Kürtçe eğitim veren okullar açsın. Anadilde eğitim hakkının bu şekilde engellenmesi etik ve ahlaki değildir.”

Yüksekova’da açılan Üveyş Ana İlköğretim Okulu’na gelen polis özel harekat timleri ise okula girişe izin vermiyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Devletin resmi dili Türkçe’dir.

Katar ziyaretinden dönerken gazetecilere konuşan Erdoğan konuyla ilgili, “Devletin resmi dili Türkçedir. Biz Kürtçe olsun diğer diller olsun, düşüncelerimizi söyledik. Seçmeli olarak seçmeli derste Kürtçe öğrenebilir. Üniversitelerde ön açıldı. ‘Yeterli değil’ diyorlarsa, kurslar da açabilirler. Bunlar artık çok ciddi alınmış bir mesafe. Bunun dışında kalkıp da resmi dil olarak konuşmaya kalkarlarsa olmaz. Türkiye’nin resmi dili Türkçedir.” dedi.

Diyarbakır ve Muş’ta 11 Okul yakıldı

Geçtiğimiz hafta Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde 8 okul, Muş’un Bulanık ilçesindeyse üç okul molotof kokteylleriyle ateşe verilmişti. Silvan’da gerçekleştirilen saldırıyı PKK’nın gençlik örgütü YDG-H, sosyal paylaşım hesabından şu cümleyle üstlenmişti: “Farqin (Silvan) asayiş güçlerimiz tarafından 8 okula misilleme eylemi gerçekleştirildi.”

Muş da gerçekleştirilen ve 2000 öğrencinin ders başı yapmasını engelleyen saldırı ise, Bulanık’a bağlı yeni mahallede toplanarak anadilde eğitim yasağını protesto eden grubun polisle çatışması ardından yaşanmıştı.

Konu ile ilgili waziyet.net tarafından takipçilerine sorulan “Anadilde eğitim bir hak mıdır?” sorusuna takipçilerin % 50’si “En doğal haktır. Bunun aksi insana kendi ülkesinde üvey evlat muamelesi yapmaktır.” derken % 31’i ise “Değildir. Anadil seçmeli ders olabilir ama kimse gençlerimizi anadili bahanesiyle farklı okullara göndermeye kalkmasın.” cevabını verdi.

waziyet.net

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar