Haber / “Tevhid-i Tedrisat Kanunu kaldırılsın”
22:38 16 September 2014

MAZLUMDER, 2014-2015 eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte, eğitimde devlet tekeline son verilmesi ve toplumun kendi alternatiflerini geliştirebilmesinin önünün açılması için “Tevhid-i Tedrisat Kanunu kaldırılsın” talebini İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde dile getirdi.

Eğitimde tek tipçi anlayışa son verilmesi ve “Tevhid-i Tedrisat Kanunu kaldırılsın!” demek için, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürünün ofisinin bulunduğu İstanbul Lisesi önünde gerçekleştirilen basın açıklamasında ilk olarak MAZLUMDER İstanbul Şube Başkanı Cüneyt Sarıyaşar konuştu. Sarıyaşar, Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nun bir kültürel soykırım aracı olduğunu söyleyerek “1924’te bu toprakların halkları yedi düvele karşı yurtlarını, namuslarını, dinlerini, kardeşliklerini korumak için büyük bir mücadele verdiler. Ama bu mücadele 1924 ikinci meclisi ve sonrasındaki süreçte İttihat Terakki ve batı kumandalı akıl sahiplerince gasp edildi ve ondan sonra bu ülkede bir kültürel soykırım gerçekleştirildi. Bunun birinci adımı Harf Devrimi, ikinci adımı ise Tevhid-i Tedrisat Kanunu idi. Eğitim ve öğretimin tekelleştirilmesi süreci, başkalaştırma kanunları ile günümüze kadar devam etmiştir.” dedi.

Açıklamada, Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nun siyasal iktidarların ihtiyaç duyduğu ‘makbul vatandaş’ ve sermayenin gerek duyduğu ‘ara elamanları’ üretmek üzere sistemin kullandığı en önemli araçlardan biri olduğu vurgulanarak, 1924’ten bu yana Talim Terbiye Kurulu’nun onayını almamış hiçbir kitabın devlet okullarında, hatta özel okullarda okutulamadığı söylendi. Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nun kaldırılmasını isterken doğrudan bir çözüm modeli sunmuyor, tek bir çözümü dayatmak yerine, her toplumsal kesimin ihtiyacına göre farklı modellerin uygulanabileceği bir zemini talep ediyoruz. Devlet de ideolojik bir eğitim anlayışı dayatmadan farklı eğitim sistemleri için uygun bir ortam ve alt yapı sağlamalı, sadece düzenleyici bir role sahip olmalıdır.”

MAZLUMDER İstanbul Şube Başkanı Cüneyt Sarıyaşar açıklamanın sonunda devlet tekelinden arındırılmış özgür eğitimden yana tüm eğitimcileri, sivil toplum kuruluşlarını ve konuya duyarlı insanları Tevhid-i Tedrisat Kanunu Kaldırılsın kampanyasına destek vermeye çağırdı.

Sarıyaşar’ın ardından söz alan Köklü Değişim Dergisi Yazarı Musa Bayoğlu ise bir ülkenin can damarının okullar ve eğitim sistemi olduğunu vurgulayarak “Tevhid-i Tedrisat ile maalesef dayatmacı bir zihniyet uygulanmıştır ve bugün 16 milyondan fazla öğrencimiz kendi geçmişi, kültürü, kitabı, peygamberinden uzak bir eğitime tabi tutulmaktadır. Bugün eğitimde geldiğimiz nokta içler acısıdır. Sınavlarla gençlerin geleceği belirleniyor, önemli şahsiyetlerin yetiştirilemiyor. Uyuşturucu, içki, kumar, zina gibi olumsuzluklar gençlerin hayatına kolayca giriyor. Biz Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nun kaldırılmasını istiyoruz.” dedi.

Son olarak söz alan Kapitalizmle Mücadele Derneği’nden Sedat Doğan da, Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nun ülkedeki tek tipleştirici politikaların en önemli göstergesi olduğunu belirtti. Eğitim ile birlikte farklı kimliklere sahip toplulukların, bu tarz politikalarla çeşitli kimliklerin asimilasyona uğramasına sebebiyet verdiğini ifade eden Doğan “Biz diyoruz ki; Bu topraklarda her çeşit din, düşünce, inanış ve kültürün kendini eğitim alanlarında da serbestçe ifade edebilmesini, kendi inanç ve kültürünü eğitim alanında da sürdürebilmesini önemsiyoruz. Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nun faşist dönemlere ait bir uygulama olduğunu, yaşadığımız çağda bir karşılığının olmadığını ve bugün yaşadığımız Alevi-Sünni, Kürt-Türk çatışmalarının da nedenlerinden biri olduğunu düşünüyoruz. Eğer gerçekten biz bu topraklarda kardeşliği, farklılıklarımızla birlikte yaşamayı önemsiyorsak herkesin kendine ait inanç, din ve kültürlerini yaşamalarına olanak tanımalıyız.” dedi.

Açıklamanın sonunda Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya iletilmek üzere Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nun kaldırılmasını talep eden bir mektup, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne teslim edildi.

Basın açıklamasının tam metni için: http://istanbul.mazlumder.org/faaliyetler/detay/basin-aciklamalari/1/cuneyt-sariyasar-tevhid-i-tedrisat-kanunu-tek-tiplestiriyor/11295

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar