Haber / Adige Dil Derneği’ne AB’den destek
18:12 12 September 2014

Adıge Dil Derneği (ADDER) tarafından hazırlanan “Adıge dilinin Latin alfabesi uyarlaması ile kayıt altına alınması ve çok yönlü dil öğretim materyallerinin hazırlanması” projesi Avrupa Birliği’nden destek almaya hak kazandı.

Adige Dil Derneği’nden yapılan konu ile ilgili açıklamada projenin detaylarına da yer veriliyor.

Adıge Dil Derneği (ADDER) tarafından hazırlanan ve Konya Çerkes Derneği’nin Eş Başvurusu (Porje ortağı) sonucu “Adıge dilinin Latin alfabesi uyarlaması ile kayıt altına alınması ve çok yönlü dil öğretim materyallerinin hazırlanması” isimli proje “Sivil Toplum Örgütleri Arasında Diyalogun Geliştirilmesi-II Programı” kapsamında Merkezi Finans ve İhale Birimi tarafından uygun bulunarak Avrupa Birliği fonlarından hibe almaya hak kazanmıştır.

PROJENİN KONU BAŞLIĞI: Adıǵe dilinin Latin alfabesi uyarlaması ile kayıt altına alınması ve çok yönlü dil öğretim materyallerinin hazırlanmasıdır.

PROJENİN AMACI:

Proje genel olarak geleneksel Adıǵe dil/diyalektleri için sürdürülebilir bir koruma programı geliştirmeyi amaçlamaktadır. Bunun için; bütün bilim, teknik, sanat kavramlarını karşılayacak ve bilimsel yöntemlere uygun latin tabanlı Adığe Alfabesini esas alarak Türkiye’de Adıǵe dilinin öğrenimini kolaylaştırmak, multimedya ortamında yazışma kolaylığını sağlamak, dijital dünyada Adıǵe dilini tanımlamak, ofis ürünlerine database (veri) hazırlamak ve Adıǵe dilinin öğrenimi için uygun araçları geliştirmek projenin temel amaçlarıdır.

PROJENİN HEDEFLERİ:

1. Genel hedefler; Evrensel kültür mirasını ve dil zenginliğini korumak, yerel dilleri yaşatmak ve yok olma sürecine giren Adıǵe dili için sürdürülebilir bir koruma programı geliştirmek, mevcut sivil örgütlenmelerini güçlendirmeyi, bireylerde kültürel mirasın korunması bilincini geliştirmeyi, kültürel erozyon konusunda farkındalığı arttırmayı, Adıǵe topluluğu arasında işbirliğini güçlendirmeyi ve ortak öğretim etkinlikleri geliştirmelerini sağlamaktır.

2. Özel hedefler; Adıǵe dilinde geçen sözcüklerin dijital kaydını alarak dili korumak ve yazılım programları için veri tabanını oluşturmak, ADDER tarafından hazırlanan Latin esaslı Adıǵe Alfabesinin kullanımını Türkiye’deki Adıǵeler arasında yaygınlaştırmak, Adığe dilinin öğrenimini kolaylaştırmak ve dilin kullanım alanlarını artırmak, çok yönlü öğretim program ve materyalleri oluşturarak Adıǵe dilini öğrenmek isteyenler için kolay ulaşılabilir, uygun araçları geliştirmektir.

PROJENİN HEDEF KİTLESİ:

Türkiye’de yaşamını sürdüren internet ve bilgisayar kullanıcısı Adıǵe bireyler, okuma-yazma çağındaki çocuklar (ortaokul ve lise öğrencileri), Konya Çerkes Derneği ve Adığe Dil Derneği üyeleri, Çerkes kültürü üzerine hizmet yürüten STK’lardır.

TEMEL FAALİYETLER:

Adıǵe dilindeki kelimelerin doğu ve batı lehçesinde dijital kaydının alınması, Türkçe ve İngilizce karşılıklarının dijital sözlük olarak yayınlanması, Adıǵe dili ilgili dil öğretim videolarının oluşturulması, İnteraktif dil öğretim derslerinin gerçekleştirilmesi, Adıǵe dilinde resimli masal kitapları, konuşma klavuzu, dil öğrenim ve gramer kitabının yayımlanması, Adıǵe dili alanında çalışan diğer STK’lar ile dil sempozyumu, toplantı ve ziyaretler gerçekleştirmektir.

Proje Başlangıç Tarihi : 15/09/2014

Proje Süresi : 8 Ay

Proje Sahibi : Adıǵe Dil Derneği

Eş Başvuru (Proje Ortağı) : Konya Çerkes Derneği

Proje Bütçesi : 46.018,04 Euro

Hibe Tutarı : 40.072,51 Euro

Başvuran Katkısı : 5.945,53 Euro

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 

ADIǴE DİL DERNEĞİ

ADIǴÉ BZE XASE

ADIǴE LANGUAGE ASSOCIATION

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar