Haber / TÜRKİYE-ABHAZYA İLİŞKİLERİNDE YENİ DÖNEM
2:57 10 September 2014

Yükselen işsizlik, artan fiyatlar ve yolsuzluklar nedeniyle, 28-29 Mayıs tarihleri arasında Abhazya’da hükümete karşı bir ayaklanma başladı. Halkın hoşnutsuzluğunu körükleyen bir diğer etken de, bankaların müşterilerin kredi almalarını zorlaştırmasıydı. Bu sebeplerle binlerce Abhaz, Cumhurbaşkanı Alexander Ankvab’a istifa çağrısında bulunmak için başkanlık bürosu önünde toplandı.

Devlet daireleri ve televizyonları da işgal eden protestocular, Cumhurbaşkanı Ankvab’ı Gudauta’da bulunan bir askeri üsse sığınmak zorunda bıraktı. Sonuç olarak protestocuların baskısına dayanamayan Ankvab istifa etti ve akabinde parlamento 24 Ağustos’ta erken seçime gitme kararı aldı. Tüm bu ayaklanma ve Abhazya Cumhurbaşkanı’nın istifası süreci, dünyanın hiçbir yerinde benzeri olmayan Kuzey Kafkasya geleneklerine uygun şekilde gerçekleşti. Öncelikle protestocular, ayaklanma sırasında mülkiyete zarar verecek herhangi bir eylemde bulunmadı. Ayrıca polis de protestoculara zarar verecek bir şey yapmadı. Ankvab’ın istifası mevzuuna gelirsek, o da bu eyleme ülkenin yaşlıları tarafından ikna edildi.

24 Ağustos’ta gerçekleşen seçimleri eski Başbakan Raul Hacimba kazandı. Abhazya Merkez Seçim Kurulu’ndan gelen bilgilere göre Hacimba 50,494 oy alarak oyların %50,57’sini aldı. Diğer adaylara bakacak olursak, Abhazya Milli Güvenlik Birimi Başkanı Aslan Bjania oyların %35,91’ini (35,860 oy), Abhazya Savunma Bakanı Mirab Kişmariya oyların %6,4’ünü ve eski Abhazya İçişleri Bakanı Leonid Dzapşba ise oyların %3’ünü aldı. Seçmenlerin %70’i seçimde sandık başına gitti. Abhazya Anayasasına göre, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda oyların %50’sini alan aday cumhurbaşkanı olmaya hak kazanıyor. Abhazya dışında Moldova, Çerkesk ve İstanbul’da da sandığa gidildi. Hatta oyların 460’ı İstanbul’da açılan seçim sandığında kullanıldı.

Bu seçim sandığından çıkan sonuçlara göre: Raul Hacimba 307 oy, Aslan Bjania 81 oy, Mirab Kişmariya 27 oy ve Leonid Dzapşba 5 oy aldı. 24 Ağustos’un erken saatlerinde polisin bu seçim sandığında oy kullanılmasını engellemesi ilk başta tansiyonu yükseltti. Fakat sandık üzerindeki yasak öğleden sonra 4 civarında kalktı ve oylama 25 Ağustos’ta da devam etti. Abhazya Anayasasına göre, Abhazya içinde ya da dışındaki seçim sandıkları ile ilgili herhangi bir sorun seçimlerin iptal edilmesine neden olabilir, bu durum Türkiye’deki seçim sandığı müdahalesini oldukça manidar hale getiriyor.

Abhazya Cumhuriyeti çok az ülke tarafından bağımsız ve özgür bir ülke olarak tanınıyor. Türkiye’de yaşayan Abhazların sayısının, Abhazya’da yaşayanların iki katı olduğu düşünülüyor. Aralarında doğrudan politik bir ilişki bulunmasına rağmen, Türkiye ve Abhazya hem coğrafi yakınlığa sahip hem de güçlü ekonomik bağları olan iki ülke. Tüm bunlar Abhazya’nın Türkiye için büyük önem arz ettiği anlamına geliyor. Bu yılın Ağustos ayında, hem Türkiye’de hem Abhazya’da Cumhurbaşkanlığı seçimleri gerçekleşti. Hacimba ülkesinin Türkiye tarafından tanınmasına ilişkin bir beklenti içinde olmamasına karşın; iki ülke arasında çift yönlü ulaşımın kolaylaşmasının yanında, daha güçlü ekonomik ve insani bağlantıların kurulmasını istiyor. Türkiye’ye gelip Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile, resmi olmayan bir sıfatla da olsa, görüşme yapmak istemesinin nedeni de bu. Gelecek aylarda böyle bir görüşmenin gerçekleşeceği tahmin ediliyor.

2013 yılında Türkiye ve Abhazya arasındaki dış ticaret hacmi 600 milyon $’a ulaşmıştır. Fakat bu tutar resmi kayıtlara bu şekilde yansımadı. Bunun yerine, bu tutar Türkiye ve Rusya Federasyonu arasında Soçi limanı vasıtasıyla cereyan eden dış ticaret trafiğine yansıdı. Türkiye Abhazya’dan kömür ve kereste alıyor. Türkiye’den Abhazya’ya da büyük meblağda yiyecek, tekstil ve inşaat malzemesi ihraç ediliyor. Yük gemileri İstanbul ve Samsun limanlarını kullanarak, Abhazya’dan yük taşıyorlar. Abhazya’da, aralarında Sohum’da bulunan Türk yiyecek, tekstil ve inşaat şirketlerinde ait malların da bulunduğu ticari mallar Soçi-Sohum hattını izliyor.

Türk şirketler Abhazya’da hem inşaat hem de tarım sektörlerinde önemli ölçüde yatırımlara sahip. Ayrıca Türkiyeli ve Suriyeli Abhazlar anavatanlarına yepyeni bir canlılık uyandırmayı başarıyorlar.

Hasan Kanpolat

Kaynak: www.todayszaman.com

Çeviri: Dilek Soykuvvet

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar