Haber / Kürtçe eğitimin temelleri atıldı
14:18 9 September 2014

TZP Kurdî, Eğitim Destek Evi ve Eğitim Sen, pilot bölge olarak seçtiği 3 kentte Kürtçe eğitim verecek okullar için büyük adımı attı. 3 pilot bölgede verilecek eğitim için ders kitapları ve okul binaları hazır. 3 ilçede 300 öğrenci ile Kürtçe eğitime 15 Eylül’de başlanacak.

Kürtçe eğitimin temelleri atıldı

AKP hükümeti anadilde eğitime ilişkin beklenen adımları atmamasına rağmen Tevgera Parastin û Perwerdehiya Kurdî -Kürt Dili Geliştirme ve Eğitim Hareketi (TZP Kurdî), Eğitim Destek Evi (MAPER) ve Eğitim Sen harekete geçti. Pilot bölge seçilen 3 kentte Kürtçe eğitim verecek okullar açılacak.

Amed’in Bağlar, Colemêrg’in (Hakkâri) Gever (Yüksekova) ilçesi ve Şirnex’in (Şırnak) Cizir (Cizre) ilçeleri pilot bölge olarak seçildi. Kürtçe eğitim verecek okullar 15 Eylül’de eğitime başlayacak. Her okula 100 öğrenci kontenjanı ayrılırken; kayıtlara, 2 Eylül’de yapılacak açıklama ile başlanacak. 20’şer kişiden oluşan 5 derslikte eğitim verilmesi planlanan okullarda 5 sınıf öğretmeninin yanı sıra resim, müzik ve beden eğitimi öğretmenleri ders verecek. Gönüllülük temelinde çalışacak öğretmenler, kendi alanlarında uzman eğitimciler.

Ders kitapları hazırlandı

Okullarda, Kürtçe okuma yazma, Jiyan û Hawirdor (Yaşam ve Çevre), Bîrkarî (Matematik), müzik, resim ve beden eğitimi dersleri verilecek. Ders kitapları TZP Kurdî tarafından hazırlanırken, kitapların 10 Eylül’de tanıtılması bekleniyor. Anadilde eğitim verilecek okullarda okutulmak için hazırlanacak kitaplarda ise ayrımcı, tek tipçi ve ötekileştirmeyi esas alan egemen dil yerine farklılıkları esas alan, demokrasi öğesini işleyen, ekolojik duyarlılığı artıran, kadına verilen önemi kavratan bir dil kullanılacak.

Özel değil halk okulu

Kürtçe anadilde eğitim verilecek okullar, özel okul statüsünde işlev görmeyecek, hükümetin yaptığı düzenlemelerde eğitim bazı derslerle sınırlı bırakıldığı için okullar halk okulu şeklinde adlandırılacak. Okulların idaresi halkın katılımı ile yönetilmesi ve halkın imkanları ile kendini idame etmesi hedefleniyor. Okullara ilişkin bileşenler, 2 Eylül’de DTK önünde yapılacak açıklama ile kamuoyunu bilgilendirecek.

Okullar boykot edilecek

Bileşenler, 2 Eylül’de yapacakları açıklama ile hükümetin anadilde eğitime ilişkin olumsuz tavrını eleştirmek için 2014-2015 eğitim öğretim yılının ilk haftasında öğrencilere devlet okullarını bir haftalık boykot çağrısı yapacak. Öte yandan Amed’in Bağlar ilçesinin Şeyh Şamil Mahallesi’nde bulunan ve Kürtçe eğitim verecek okullardan biri olan Ferzad Kemanger Eğitim Destek Evi tanıtılacak.

Kürtçe öğretmenlerinin açlık grevi 7. gününde

Mardin Artuklu Üniversitesi Kürdoloji Enstitüsü bölümünden mezun olan öğretmen adaylarının atamalarının yapılması talebiyle başlattıkları dönüşümlü açlık grevi eylemi, 7’nci gününe girdi.

Öğretmen adaylarına Artuklu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Kadri Yıldırım, akademisyenler, DBP, HDP, İHD temsilcileri de destek verdi. Kürtçe öğretmen adayları adına açıklama yapan Seyithan Aydoğan, arkadaşlarının atanacakları inancıyla işlerini güçlerini bırakıp Kürtçe öğretmenliğine yöneldiklerini belirterek, mağduriyetlerinin giderilmediğini söyledi. Kürtçe öğretmenleri olarak 25 Ağustos’tan itibaren açlık grevlerine başladıklarını belirten Aydoğan, Kürtçe seçmeli dersin okula öğrencilerin gelmediği son iki haftaya sıkıştırıldığını hatırlatarak, “Kürtçe öğretmeni yok’ ya da ‘okulda yeterli derslik yok’ gerekçesiyle öğrencilerin bu Kürtçe dersi seçmesi engellendi” dedi. AKP hükümetinin Kürtçe öğretmen adayları için verdiği sözlerin bir an önce yerine getirmesini isteyen Aydoğan, yerine getirilmemesi takdirde açlık grevlerine devam edeceklerini açıkladı. Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Kadri Yıldırım ise bugün Ankara’ya gidip Milli Eğitim Bakanı ile bir görüşme gerçekleştireceğini açıkladı.

www.ozgur-gundem.com

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar