Haber / İnternete ‘Milli Güvenlik’ ayarı
13:10 9 September 2014

Meclis’te görüşülen Torba Yasa Tasarısı’na eklenen bir maddeyle Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na “milli güvenlik” ve “kamu düzeninin korunması” gerekçesiyle mahkeme kararı olmaksızın internet erişimini engelleme yetkisi tanınacak.

Torba Tasarı olarak bilinen yasa tasarısına, Meclis Genel Kurulu’nda internet ile ilgili yeni düzenlemeler eklendi. Düzenleme, tartışmalara neden olan internet yasasında kelime değişiklikleri yapılarak Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın(TİB) yetkilerini artırıyor.

AK Parti milletvekillerinin verdiği önerge ile yapılan değişikliğe göre; “Milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi nedenlerinden bir veya birkaçına bağlı olarak, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde, internet erişiminin engellenmesi talimatı TİB Başkanın tarafından verilebilecek. Erişim sağlayacıları Başkanlık’ta gelen erişimin engellenmesi taleplerini en geç 4 saat içinde yerine getirecek. TİB erişimin engellenmesi kararını 24 saat içinde sulh ceza hakiminin onayına sunacak. Hâkim de kararını 48 saat içinde açıklayacak.

TİB internet trafiğini depolayacak

Torba yasada yapılan değişiklikle Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na internet trafik bilgilerini toplama yetkisi de verildi. Mevcut düzenlemede erişim sağlayıcı, trafik bilgilerini, yani hangi kullanıcının, hangi adresi ziyaret ettiği ve ne kadar süreyle o adreste kaldığını 6 aydan 2 yıla kadar saklamak zorundaydı. Herhangi bir soruşturma nedeniyle bu veriler istendiğinde TİB erişim sağlayıcıdan bu bilgileri alıp mahkemeye iletiyordu.

Meclis’ten geçen düzenlemeyle TİB bu trafik bilgilerini kendisi saklayacak. Hâkim tarafından istenmesi halinde bu veriler ilgili mercilere iletilecek.

11.Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayladığı ancak yeniden gözden geçirilmesini istediği Şubat ayındaki düzenlemede “Milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması” ifadesi yer almıyordu. Açık bir şekilde ifade edilmese de düzenlemeler, Hükümet’in ‘paralel yapı’ olarak tanımladığı Fethullah Gülen Cemaati’ne dönük yapıldı. Hükümet Cemaat’in milli güvenliği tehdit ettiği, casusluk faaliyeti içinde olduğu görüşünde. Cemaat Milli Güvenlik Kurulu bildirilerine de ‘Ulusal güvenliği tehdit eden yapılar’ ifadesi ile girmişti.

Erdoğan ‘kaldıracağız’ demişti

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Temmuz ayında yaptığı açıklamada 17 ve 25 Aralık operasyonlarının odağındaki dinlemelerle ilgili Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nı eleştirdi. Erdoğan, TİB için ilgili, “Belki de kaldırırız” ifadesini kullandı. Erdoğan, “Böyle bir TİB olamaz. Zaten MİT bu işi yapıyor. Benim kanaatim, TİB’i kurumsal olarak MİT’e devretmek yönünde” şeklinde konuşmuştu.

Kaynak: Al Jazeera ve Anadolu Ajansı

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar