Haber / RUSYA, ABHAZYA ve GÜNEY OSETYA’DAN NATO KARŞITI İTTİFAK
23:19 8 September 2014

Güney Osetya, Rusya ve Abhazya ile birlikte; Rusya’nın askeri varlığını halihazırda yasal olarak Gürcistan’a ait olan topraklara kadar genişletecek olan bir “ortak savunma alanı”na katılmaya hazırlanıyor. Güney Osetya’nın Abhazya Büyükelçisi, Rus gazetesi Izvestia’ya yaptığı açıklamada, yeni oluşan bu ittifakın “NATO’ya karşı, NATO’nun yolundan gittiğini” belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçen hafta Abhazya’nın yeni seçilen Cumhurbaşkanı Raul Hacimba ile bir görüşme yaptı. Görüşme maddelerinden biri de ortak savunma alanının oluşturulması, başka bir deyişle Rus ordusunun Abhazya’nın güvenliğini Abhazya güvenlik güçleri ile müşterek kontrol altına alması konusuydu. Büyükelçi Oleg Botsiev Izvestia’ya yaptığı açıklamada, Abhazya gibi Gürcistan’dan ayrılmış olan Güney Osetya’nın da bu sürecin bir parçası olacağını belirtti.

Botsiev “Bu günlerde Abhazya cephesi ile birlikte, Güney Osetya’nın tek savunma hattına katılması konusunda Rusya ile bir mutabakat arayışındayız.” dedi ve anlaşmanın üç taraflı mı olacağı, yoksa Güney Osetya’nın Rusya ile münferiden bir anlaşma mı yapacağının belli olmadığını ekledi.

Ayrıca Güney Osetya’nın Rusya ile yapacağı anlaşmanın Abhazya’nınki ile farklılık göstereceğini de belirtti fakat bunun nasıl gerçekleşeceğine dair net bir açıklama getirmedi: “Anlaşmanın yapısı hakkında görüşmeler halen sürmektedir. Bununla birlikte, öncelikli olarak askeri bir bileşen içerdiği kesin olan anlaşmada, ikinci olarak ülkemizin ekonomik ve bilgi güvenliğine ilişkin şartlar düzenlenecektir.”

Bu NATO karşıtı oluşumun adına halen kesin olarak karar verilmiş değil fakat bu oluşum, sürekli genişlemekte olan Sovyet sonrası güvenlik bloğu için bir örnek oluşturacak. İlginç bir şekilde, Investia’nın makalesi; Abhazya-Rusya ve Güney Osetya’dan oluşan bu oluşumun, -Rusya’nın öncelikli güvenlik bloğu olan- Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü üyelerinin, Abhazya ve Güney Osetya’yı tanımaması durumuna ilişkin bir tepki olarak ele alıyor.

Ayrıca, belli ki KGAÖ Rusya’nın Kafkasya üzerindeki emellerinin hepsiyle birebir örtüşmüyor. Investia’da şöyle yazıyor: “Analist Vladislav Shurygin, Abhazya ile anlaşmanın imzalanmasının; KGAÖ tarafından Kafkasya’daki problemleri çözmek adına geliştirmiş olan araçların Rusya için yeterli olmadığının göstergesi olabileceğini söyledi ve ekledi ‘Rusya’nın, yalnızca uyuşturucu trafiğini önleme konusunda etki yaratan KGAÖ’den farklı, kendine ait çıkarları var.’ ”

Bununla birlikte, NATO karşıtı blok şekillenirken, gerçek NATO da bu hafta Galler’de toplanıyor ve burada devlet başkanlarının Gürcistan’ın ittifaktaki rolünü arttırmaya yönelik bir anlaşma imzalamaları bekleniyor. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen zirve öncesinde, yapılacaklar arasında Gürcistan’da NATO tatbikatları gerçekleştirilmesinin ve bir eğitim merkezi kurulmasının yer aldığını söyledi.

Abhazya Devlet Başkan Yardımcısı Vitaliy Gabniya, Izvestia’ya yaptığı açıklamada: “Bu üç taraflı anlaşmanın imzalanmasının, NATO ve ortağı Gürcistan’ın attığı adımlara karşı sağlam bir cevap olacağı kanaatindeyiz.” dedi.

Kaynak: http://www.eurasianet.org/node/69801

Çeviri: Dilek Soykuvvet

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar