Haber / Rusya’dan yaptırım resti
20:15 6 September 2014

Ukrayna krizi nedeniyle AB’nin yaptırımlarına maruz kalan Rusya, birliğe yaptırım resti çekti. AB’nin yeni yaptırıma başvurması halinde karşılık vereceğini açıkladı.

Avrupa Birliği (AB), bazı Rusları hedef alan yaptırımların pazartesi günü açıklanacağını duyurdu. Ancak Rusya Ukrayna’nın doğusundaki askerlerini çeker ve mevcut ateşkese uyarsa bunların kaldırılacağı ifade edildi. Reuters’e konuşan İngiliz bir yetkili, yaptırımlar kapsamında bankacılık, enerji ve savunma alanlarında kısıtlamalara gidileceğini ifade etti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yakın çevresinden daha fazla kişiye seyahat yasağı konacağını da ekledi. İngiliz yetkili, “Kendisini müzakere masasına zorlamak ve savaş alanı dışında olması için Putin üzerindeki baskıyı sürdüreceğiz” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı ise, yeni yaptırımların uygulanması halinde buna karşılık vereceklerini açıkladı. Ancak karşılıktan kasıtlarının ne olduğuna dair detay vermediler.

Bazı Batılı ülkeler, Rusya’yı Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçıları silahlandırmak ve bu gruplara destek için Ukrayna’ya asker göndermekle suçluyor. Moskova suçlamaları reddediyor.

Ukrayna hükümeti ile ülkenin doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasındaki ateşkes ise sürüyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, artık sorunun uzun vadeli çözümüne yönelik görüşmelere başlanmasını istiyor. İsyancıların ise Ukrayna’dan ayrılma talebinden vazgeçme niyeti yok.

Müzakereler, Rusya’nın yedi maddeli bir barış planı sunmasından sonra başladı.

Söz konusu plan; iki tarafın da saldırılara son vermesi, bölgede ateşkesin denetlenmesi için uluslararası gözlemcilerin görev yapması, koşulsuz tutsak değişimi ve insani yardım koridorlarının açılmasını öngörüyor.

Ukrayna’da ordu ile ayrılıkçılar arasında Nisan ayından bu yana süren çatışmalarda yaklaşık 2 bin 600 kişi öldü, Birleşmiş Milletler’e (BM) göre, bir milyondan fazla kişi de evlerini terk etmek zorunda kaldı.

http://aljazeera.com.tr/

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar