Haber / Nato Liderleri Saldırıya Uğradıkları Takdirde ‘Karşılık Verecekleri’ Konusunda Putin’i Uyardılar
19:20 4 September 2014

Nato liderleri Devlet Başkanı Vladimir Putin üzerindeki baskıyı artırıyorlar. Moskova’nın Rusya sınırındaki ittifak üyelerine müdahale etmesi halinde karşılık verecekleri uyarısında bulundular. ABD Cumhurbaşkanı Obama Galler’de yapılacak iki günlük zirve öncesinde yaptığı açıklamada ittifakın 28 üyesinin “her birinin” toprak bütünlüğünü korumaya hazır olduğu mesajını verdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande müttefiklerinden gelen baskıya kayıtsız kalmayarak, Rus donanmasına satılması planlanan iki adet dev Mistral sınıfı helikopterinden birincisinin sevkiyatının askıya alındığını açıkladı. Rusya’nın Ukrayna’nın doğusundaki “dehşet verici eylemlerini” kınayan BaşbakanDavid Cameron Nato’nun yeniden kolektif güvenlik vurgusu yapması için zirvenin bir fırsat olduğunu dile getirdi.

Başbakan Cameron “bu çetin dünyada Nato’nun görevi kolektif güvenliğimizi korumaktır. Önümüzdeki iki gün bununla ilgili olacak” dedi.Putin’in baskıyı hissettiğine dair işaretler mevcut. Rus lider Moskova-yanlısı ayrılıkçılara “ilerlemeyi durdurma” çağrısı yaparken Ukrayna ordusundan da bölgeden çekilmesini istedi.

Ne var ki Putin’in sözleri Batılı liderleri tatmin etmekten uzak görünüyor. Rusya asilere desteğini kesmediği ve Kiev hükümetini istikrarsızlaştırmaya devam ettiği takdirde Batı daha sert yaptırımlar uygulayacak. Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko’nun ateşkes anlaşması sağlandığı açıklamasının asiler tarafından yalanlanması ve Moskova’nın “çatışmalarda taraf değiliz” demesinin ardından Batı Rusya’yı yeni yaptırımlar uygulamakla tehdit etti.

En sert sözler Estonya’ya sembolik bir ziyaret gerçekleştiren Obama’dan geldi. Estonya geçmişte Sovyetler Birliği’nin parçası olan ve bugün Putin’in hedefi haline gelmekten kaygı duyan üç Baltık devletinden biri. Nato ile ortaklık antlaşması imzalamış olan Ukrayna’nın aksine Estonya, Letonya ve Litvanya ittifaka üyeler. Obama saldırıya uğramaları halinde ittifakın bu üç ülkeyi koruyacağını çok açık bir dille ifade etti.

Obama Estonya’nın başkenti Talin’deki bir konser salonunda kendisini dinleyen kalabalık izleyici topluluğuna “daha önce bağımsızlığınızı kaybettiniz. Nato üyesi olarak bir daha asla kaybetmeyeceksiniz” diye seslendi. “Nato’nun her üyesini koruyacağız. İttifak içinde eski veya yeni, büyük veya küçük ortak ayrımı yok. Sadece üyeler var. Bu kadar yalın ve basit. Her üyemizin toprak bütünlüğünü koruyacağız”.

Obama Amerikan askeri gücünü göstermek için bölgeye yeni hava kuvvetleri birlikleri sevkedileceğini açıkladı. Galler’deki zirvede krizin ertesinde harekete geçebilecek, denizden ve havadan desteklenecek birkaç bin kişilik “öncü gücün” oluşturulmasına karar verilmesi bekleniyor.

İttifak Doğu Avrupa’da yakıt, cephane ve diğer malzemenin önceden depolanacağı üsler kurmayı planlıyor. İttifakın üyeleri için koyduğu gayrisafi yurt iç hasılanın yüzde ikisinin savunma harcamaları için kullanılması hedefine uyan dört ülkeden ikisi Britanya ve ABD’nin liderleri müttfefiklerine savunma harcamalarını artırmaları için baskı yapacaklar.

ABD Cumhurbaşkanı geçmişte verdikleri sözü yerine getirmeyen Avrupalı üye ülkelere sert sözlerle seslendi. “Nato’nun daha etkin çalışabilmesi için verilen sözlerin tutulmasında Avrupa’da rehavet yaşandı. Ukrayna’da yaşanan trajedi bize Nato’ya taahhütlerimizi yerine getirmemiz için bir fırsat sunuyor”

Huffington Post

Çeviri : Dr. Ömer Aytek Kurmel

Cherkessia.net, 4 Eylül 2014

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar