Haber / “Demokratik zafer değil trajediydi”
14:01 20 August 2014

Başlıktaki görüş, Yeltsin’in tankın üzerine çıkarak demokrasi nutku çektiği “1991 ağutos olayları”nın yıldönümünde Rusya’da halkın büyük bölümünce paylaşılıyor. 19-21 Ağustos 1991 tarihleri arasında Moskova’da askeri darbe yaşanmış, SSCB lideri Gorbaçov’ın glasnost ve perestroyka politikalarının ülkeyi uçuruma sürüklediğini düşünen “eski tüfekler” yönetime el koyduklarını duyurmuşlardı. Ancak devrin Rusya lideri Yeltsin, “can düşmanı” Gorbaçov’un yanında yer alarak eskiye dönüşe izin vermemişti. Ancak bu olayların ardından, 1991 yılı biterken SSCB resmen dağılmıştı.

İşte bu tarihi “darbe” olayının 23’üncü yıl dönümünde bir anket yapıldı ve halka o günkü olayları nasıl değerlendirdikleri soruldu. Levada Center’ın anketine göre, yüzde 41’lik kitle o günlerde olanları “trajedi” olarak niteliyor. Yüzde 36’lık kitle “ülkenin tepesindekilerin iktidar kavgası” sayarken, sadece yüzde 9’luk kitle “Komünist Parti iktidarının sona ermesiyle sonuçlanan demokratik devrimin zaferi” olarak görüyor. Yüzde 15’lik kitle kararsız ya da fikri yok.

Olaylarda hem Yeltsin’in hem de darbecilerin kabahatli olduğunu düşünenler yüzde 54 iken, yüzde 13 Yeltsin’den, yüzde 14 ise komünist darbecilerden yana.

Halkın yüzde 47’si, o günden beri ülkenin hala “yanlış yola girdiğini” düşünüyor. Yüzde 27 “doğru yoldayız” derken, yüzde 26 kararını verememiş…

www.turkrus.com

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar