Haber / Ukrayna Ateşkes Şartlarını Açıkladı
14:55 19 August 2014

Ukrayna Dışişleri Bakanı Donetsk ve Lugansk bölgelerinde kontrolü ellerinde bulunduran ayrılıkçılarla ateşkes için rehinelerin serbest bırakılması ve AGİT gözlemcilerini çalışma imkanının sağlanmasını şart koştu.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin ülkesinin doğu bölgesinde yer alan Donetsk ve Lugansk’ta ateşkes sağlanabilmesi için şartlarını açıkladı: Sınır bölgelerinde denetimin sağlanması, AGİT gözlemcilerinin çalışmalarının sağlanması ve rehinelerin serbest bırakılması.

Klimkin Berlin’de, 17 Ağustos’da Rusya, Almanya ve Fransa dışişleri bakanları tarafından yapılan dörtlü zirveye gönderme yaptı.

“Benim için öncelikli olan AGİT gözlemcilerinin tam bir izleme ve doğrulama imkanına kavuşması ve tabii ki bizim rehineler konusunda gerçek bir ilerleme sağlamak için etkin bir sınır denetiminin sağlanmasıydı. Bu konular ikili ateşkes yolunda ilerleme kaydedilmesi için büyük öneme sahiptir.”

Çatışma ve diplomasi

Ukrayna’nın doğusunda aylardır, Rusya yanlısı ayrılıkçılar Donetsk ve Lugansk merkezli olarak denetimi ellerinde tutuyor.

Kiev yönetimi ise tek taraflı olarak Ukrayna’da bağımsızlığını ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti’ni tanımıyor.

Ukrayna bölgede kontrolü tekrar elde etmek için nisan ayından bu yana operasyonlar düzenliyor.

Çatışmalar son durumda ayrılıkçıların elinde bulunan önemli bölgelerden Lugansk çevresinde yoğunlaşmış halde.

Dün çatışmalardan kaçan mültecilerin bulunduğu konvoya füze ve havan mermileri isabet etti, sivillerin yaşamını kaybettiği duyuruldu. Ukrayna saldırıdan ayrılıkçıları sorumlu tuttu, ancak ayrılıkçılar saldırıyı kendilerini gerçekleştirmediğini söylüyor.

Lugansk mayıs ayından bu yana büyük ölçüde ayrılıkçıların denetiminde.

Rusya Kiev yönetiminin ayrılıkçılar ile masaya oturmasını istiyor. Batılı ülkeler ve Ukrayna Rusya’yı ayrılıkçıları desteklemekle suçluyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov Berlin’deki görüşmelerde ülkesinin Ukrayna’nın doğusuna gönderdiği insani yardımın ulaştırılması konusunda uzlaşmaya vardıklarını bildirmişti. Ancak yardımlar henüz yerine ulaşmadı.

bianet.org

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar