Haber / Doğu Ukraynalı Mülteciler Rusya’da Farklı Tepkilerle Karşılaşıyor
13:35 12 August 2014

Ukrayna’nın doğusundaki çatışma alanlarından gelen mülteciler Rusya Federasyonu’nda giderek daha fazla sorunla karşılaşıyorlar. En zengin Rus bölgeleri mültecilerin barınma masraflarını karşılamak istemiyor. Rus olmayan bölgeler ise etnik Ruslar’ın yerleştirilmesinden rahatsızlar.

Nazaccent.ru’dan Olga Pereslegina’ya göre Rusya vatandaşlarının hoşnutsuzluğu mültecilerin vasıf gerektirmeyen işleri yerlilerin elinden almalarından değil, “tatildeymiş gibi” yaşamalarından kaynaklanıyor. (nazaccent.ru/content/12658-propropro.html).

Başka bir rahatsızlık sebebi –en azından Rus milliyetçiler açısından- Moskova’nın Ukrayna’dan gelen etnik Rus mülteciler için harcadığı paranın soydaşlar programı için tahsis ettiği kaynağın iki katından fazla olması. Üstelik mültecilerin barındırılması için bölgelere yapılan federal yardımın kesilmesine rağmen. (kommersant.ru/doc/2540506).

Moskova Sosyoloji Enstitüsü’nden Leokadiya Drobijeva’ya göre “mültecilere duyulan ilk sempati dalgasının bitmesinin sebebi beklendiği gibi yüzlerce değil binlerce insanın gelmesi ve gelenlerin çoğunun çocuklu kadınlar olmasıydı” (nazaccent.ru/column/50/).

Sosyoloğa göre Rus yetkililerin halkı yardımcı olmak için “harekete geçirmesi” lazım, “ama mültecilerin de kendilerine sempati duyulsa bile halkın kaynaklarının sınırsız olmadığını anlamaları gerekiyor”.

Bir çok Rusya Federasyonu yurttaşı mültecilere gönüllü olarak yardım etse bile giderek daha çok sayıda insan mültecilerin tavırlarından, artan masraflardan ve göç yüzünden bölgelerindeki demografik yapının bozulmasından rahatsızlık duyuyor. Bu durum özellikle Kuzey Kafkasya için geçerli.

Kalmukya’da mülteciler yerel koşullardan memnun değiller ve Moskova veya St. Petersburg’a yerleştirilmiş olmak istediklerini dile getiriyorlar. Buna karşılık Stavropol Krayı’nda pek çok kişi “etnik Rus nüfus artacağı için” mültecileri sevinçle karşılıyor.

Çerkes cumhuriyetlerinde yönetimlerin mültecilere kollarını açmasına karşın halk memnun değil. Koşulların Donbas’tan çok daha kötü olduğu Suriye’den Çerkesler’in gelmesine izin verilmezken Ukrayna’dan etnik Ruslar’ın kabul edilmesi halkı kızdırıyor.

Moskova mülteci akışına sıkı denetim getiriyor. Federal Göç Servisi (FGS)’nin açıklamasına göre Moskova, St. Petersburg, Moskova ve Rostov Oblastları, Çeçenya ve işgal altındaki Kırım’da yaşamak isteyen Ukrayna yurttaşlarına bundan sonra mülteci verilmeyecek (kommersant.ru/doc/2540506).

FGS göçü Kaluga Oblastı, Çukotka, Saha, Magadan, Kamçatka ve Tümen’e yönlendirmek istiyor. Ne var ki Kaluga Oblastı dışındaki bölgeler Ukrayna’ya çok uzaklar ve mülteciler için cazip değiller.

Bağımsızlıkları ilan etmiş Donetsk ve Luhansk rejimlerinin çökme ihtimali karşısında Rusya yetkilileri Donbas’tan çok sayıda mülteci bekliyor. Sağlık ve eğitim bakanlıkları sağlık hizmetlerinin verilmesi ve mültecilerin okullarda barındırılması için hazırlık yapıyor.

Paul Goble

Çeviri : Dr. Ömer Aytek Kurmel

Cherkessia.net, 11 Ağustos 2014

 

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar